Este foarte important ca un manager HR sa fie la curent cu cele mai noi reglementari in ceea ce priveste Codul Muncii. Rentrop & Straton iti ofera lucrari de specialitate cu 80% REDUCERE si transport GRATUIT, de Sarbatori, detalii AICI >>>
"Daca un salariat se angajeaza cu data de 12.12.2018, acesta are dreptul la concediul de odihna pe anul 2018 pentru perioada 12.12.2018-31.12.2018? Salariatul ar avea dreptul la 20 de zile lucratoare de concediu de odihna/an, conform CCM."
Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Dupa modificarea Codului muncii prin Legea 12/2015 nu se mai prevede in mod expres ca, concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata, consideram ca acordarea concediului de odihna se realizeaza tot proportional cu activitatea prestata, interpretarea neputand fi alta.
Alin. (4) mai sus citat stabileste perioadele de timp in care salariatul desi nu presteaza activitate se iau in calcul la stabilirea duratei concediului de odihna dupa cum urmeaza: perioadele de incapacitate temporara de munca ai cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav .
Asadar, alte perioade de timp (cu exceptia celor expres prevazute de lege) in care salariatul nu a prestat activitate nu vor fi luate in calcul la stabilirea duratei concediului de odihna. Pe cale de consecinta rezulta ca nu toti salariatii vor beneficia efectiv de 20 de zile concediu de odihna pe an, ci doar cei care au lucrat un an integral.
IMPORTANT!
Daca insa nu s-a prestat activitate de catre salariat pe intregul an calendaristic, acesta va beneficia de concediul de odihna proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic. In situatia expusa, salariatul in cauza va beneficia in anul 2018 de concediu de odihna proportional cu activitatea prestata in luna decembrie.
Sursa: PortalCodulMuncii