Angajare in luna decembrie. Salariatul va avea dreptul la concediu de odihna?

concediu odihna angajat noudrept concediu odihnaart 145 codul munciiconcediu odihna 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de precizat ca potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Alin. (4) al aceluiasi articol prevede ca, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

Este foarte important ca un manager HR sa fie la curent cu cele mai noi reglementari in ceea ce priveste Codul Muncii. Rentrop & Straton iti ofera lucrari de specialitate cu 80% REDUCERE si transport GRATUIT, de Sarbatori, detalii AICI >>>


"Daca un salariat se angajeaza cu data de 12.12.2018, acesta are dreptul la concediul de odihna pe anul 2018 pentru perioada 12.12.2018-31.12.2018? Salariatul ar avea dreptul la 20 de zile lucratoare de concediu de odihna/an, conform CCM."



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:



Dupa modificarea Codului muncii prin Legea 12/2015 nu se mai prevede in mod expres ca, concediul de odihna se acorda proportional cu activitatea prestata, consideram ca acordarea concediului de odihna se realizeaza tot proportional cu activitatea prestata, interpretarea neputand fi alta.


Alin. (4) mai sus citat stabileste perioadele de timp in care salariatul desi nu presteaza activitate se iau in calcul la stabilirea duratei concediului de odihna dupa cum urmeaza: perioadele de incapacitate temporara de munca ai cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav . 

Asadar, alte perioade de timp (cu exceptia celor expres prevazute de lege) in care salariatul nu a prestat activitate nu vor fi luate in calcul la stabilirea duratei concediului de odihna. Pe cale de consecinta rezulta ca nu toti salariatii vor beneficia efectiv de 20 de zile concediu de odihna pe an, ci doar cei care au lucrat un an integral.


IMPORTANT!

Daca insa nu s-a prestat activitate de catre salariat pe intregul an calendaristic, acesta va beneficia de concediul de odihna proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic. In situatia expusa, salariatul in cauza va beneficia in anul 2018 de concediu de odihna proportional cu activitatea prestata in luna decembrie.

 

Sursa: PortalCodulMuncii




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu odihna angajat noudrept concediu odihnaart 145 codul munciiconcediu odihna 2019

Data aparitiei: 17 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajare in luna decembrie. Salariatul va avea dreptul la concediu de odihna? Nota: 3.63 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]