Cum stabilim indemnizatia de maternitate? Angajatorul se confrunta cu o situatie neobisnuita

05 Martie 2014
05 Martie 2014
indemnizatie maternitateindemnizatie de maternitate 2014concediu cresterea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Angajata a fost in concediu de risc maternal pana la data de 03.02.2014, inclusiv. Din data de 04.02.2014 a intrat in prenatal.

Certificatul medical de prenatal este un certicat medical initial, cu un cod de diagnostic diferit (995 - diferit de RM). Angajatorul doreste sa afle daca se calculeaza cu aceeasi baza ca si cel de maternitate care s-a incheiat in 03.02.2014, sau se va lua baza de calcul CM pe ultimele 6 luni calendaristie, adica perioada august 2013 - ianuarie 2014.

In primul rand, pentru a solutiona speta expusa de acest angajator, tinem cont de art. 37 alin. (2) din Norma de aplicare a prevederilor  OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care prevede ca in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG 158/2005.

In aceasta situatie, in vederea calculului indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.

Mentionam faptul ca medicul care acorda concediul medical trebuie sa bifeze pe certificatul medical in partea dreapta sus „Initial” sau „In continuare”.

Mai mult, in cazul unui concediu medical in continuare, trebuie sa fie completata seria certificatului initial.


Atentie! Certificatul de concediu medical acordat in continuare este certificatul care prelungeste concediul medical anterior neintrerupt pentru aceiasi afectiune (acelasi cod de diagnostic).
In speta, concediul de maternitate nu este un concediu medical in continuare, astfel incat, la stabilirea indemnizatiei de maternitate, baza de calcul se constituie din veniturile realizate de salariata in ultimile 6 luni anterioare lunii februare(luna acordarii concediului medical).


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]