De la bun inceput va amintim faptul ca discutam despre cuantum brut lunar al indemnizatiei de maternitate de 85% din media veniturilor lunare ale ultimelor 6 luni din cele 12 luni de unde se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar. Pe baza acestora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Care sunt regulile de care tinem cont pentru a calcula indemnizatia de maternitate? Conform PortalCodulMuncii.ro, tinem cont de aceste reguli:
I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni inaintea lunii de acordare a concediului medical. Se stabileste pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Se totalizeaza numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
II. In acelasi timp se identifica pentru lunile respective nivelul veniturilor salariale la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva.
Se totalizeaza veniturile pentru cele 6 luni luate in calcul.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
III Se calculeaza media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.
IV. Se calculeaza indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care se aplica procentul de 85%.
V. Suma obtinuta in urma calculelor prevazute la pct. I-IV reprezinta indemnizatia de maternitate bruta.
Indemnizatia de maternitate bruta se calculeaza inmultind numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical cu media zilnica, la care se aplica procentul de 85%.
Pentru veniturile din drepturi de autor nu se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Asadar, aceste venituri nu intra in baza de calcul a indemnizatiei de maternitate.
Tichetele de masa intra in baza de calcul a indemnizatiei pentru concediu crestere copil?
Da. Tinand cont de faptul ca tichetele de masa sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabila, vor fi luate in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei incepand cu data de 1 iulie 2010.