Executivul a stabilit ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie de 700 lei, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna reprezentand 4,13 lei/ora.
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub acest nivel constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute se fac de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, conform hotararii de Guvern. De asemenea, proiectele de stabilire a sectoarelor de activitate din economia nationala si cresterea salariului minim vor fi dezbatute in sedinta urmatoare a comisiei de dialog social.
Intrebat cum vede decizia Guvernului de a majora salariul minim in 2012 de la 670 lei la 700 lei, Dragos Mihalache, Vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR), a spus ca este o decizie corecta, dar ca aceasta majorare nu reprezinta ceva spectaculos avand in vedere actualele conditii de criza, si ca buna intentie a Executivului trebuie remarcata si apreciata.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
"Este o decizie corecta, este adevarat ca majorarea nu reprezinta ceva spectaculos, insa in actualele conditii de criza in care in toata Europa salariile sunt inghetate sau diminuate, buna intentie a Guvernului trebuie remarcata si apreciata. Patronatele, prin vocea ACPR-ului, au propus Guvernului ca angajatii din mediul privat cu venituri intre 700 si 1.000 de lei sa poata primi lunar sume cuprinse intre 300 si 100 de lei pentru care angajatorul achita la bugetul de stat numai CAS-ul.
In acest fel, patronatele incearca sa majoreze veniturile mici fara a crea o presiune asupra masei monetare, ba din contra, aducand o contributie suplimentara la bugetul de stat prin CAS-ul pe care il vor plati", a precizat vicepresedintele UGIR. Acesta a mai spus ca o alta propunere cu impact socioeconomic ce vine tot din partea Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) se refera la angajarea somerilor si a tinerilor aflati la prima angajare.
Sursa: Curierul National