Valabil la 30.08.2011
Completarea si transmiterea Revisal-ului au fost dezbatute in linii generale, fara sa fie incluse si aspecte care sa se refere in mod concret la anumite operatiuni aferente procedurii de gestionare a registrului. Se vor avea astfel in vedere etapele de indeplinit in ceea ce priveste completarea in Revisal a sporului de weekend si a sporului de noapte, cu precizarea ca valoarea sporurilor se calculeaza in functie de numarul de ore lucrate de noapte si de numarul de ore lucrate in zilele de sambata si duminica. In plus, aceste sporuri sunt permanente, in sensul ca se acorda in fiecare luna, insa la valori diferite.
Mai intai, trebuie precizat ca, potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.Salariul de baza este elementul principal si fix al salariului ce nu poate fi mai mic decat salariu minim pe economie si se stabileste pentru fiecare salariat in raport de o multitudine de factori cum ar fi: calificarea, importanta, complexitatea atributiilor de serviciu etc.
Sporul la salariu de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de conditiile in care se presteaza munca. Sporul este intr-adevar un procent insa calculat la salariul de baza, care este fix, rezulta o suma care difera de la o luna la alta.
Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
De asemenea, conform dispozitiilor art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g) se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
Potrivit aceluiasi art. 4 alin. (1) lit. b) din HG 500/2011, salariul, sporurile si cuantumul acestora se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Prin urmare, exista o dispozitie expresa potrivit careia salariul, sporurile si cuantumul acestora valabil la data intrarii in vigoare a HG 500/2011 (1 august 2011) vor fi inregistrate in noul Revisal in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei hotarari.
Cu privire la sporul de week-end si sporul de noapte, in aplicatia tehnica a registrului de evidenta a salariatilor (Revisal), sporurile sunt elemente predefinite astfel ca, acestea vor fi completate prin alegerea din lista, a celor care sunt acordate salariatilor in baza contractului individual de munca. Daca elementele acestora difera de la o luna la alta se poate stabili de catre angajator o medie anuala impartita la 12 luni din care sa rezulte o suma care va fi acordata lunar si la sfarsitul anului sa fie efectuata o regularizare. Aceasta metoda de acordare a sporurilor poate fi reglementata prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate.