O noua propunere legislativa a fost recent depusa la Senat si are in vedere instituirea unor masuri pentru stimularea ocuparii pe piata muncii din Romania.
Concret, o serie de deputati si senatori PNL propun ca angajatorii care incadreaza in munca persoane cu varsta de peste 45 de ani sau somere, sa primeasca jumatate din salariul angajatului, dar nu mai mult de suma de 2.750 lei.
"Propunem ca angajatorii care in perioada 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2023 incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, cu norma intreaga, persoane in varsta de peste 45 de ani ale caror raporturi de munca au incetat din motive neimputabile lor, in anii 2020-2022, persoane cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani inregistrate ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si cetateni romani, incadrati in aceleasi categorii de varsta, carora in anii 2020-2022 le-au incetat raporturile de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, primesc lunar, pentru o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.750 lei.
Majorarea stimulentului de la 2.500 lei la 2.750 lei a avut in vedere si faptul ca, de la 1 ianuarie 2022 nivelul salariului minim brut garantat in plata a fost majorat cu 10%".
In ceea ce priveste sustinerea financiara a acestei masuri, initiatorii sunt de parere ca, printr-o buna utilizare a fondurilor europene nerambursabile disponibile prin ”Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor” (Romania dispune in continuare de cca. 300 milioane de euro in cadrul financiar 2014-2020) s-ar putea acoperi tot efortul financiar pentru stimularea angajarii tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani.
De asemenea, avand in vedere cresterile de productivitate pentru mediul economic si cresterea PIB, impactul bugetar va fi amortizat si chiar putem sa vorbim, pe termen mediu, de un impact bugetar pozitiv asupra bugetului general consolidat. Mai mult decat atat, masurile propuse vor aduce un sprijin consistent mediului economic intern, care va putea sa creasca productia si sa dezvolte, avand la indemana forta de munca necesara
Atentie! Vorbim despre un proiect de lege care nu este inca in vigoare. Pentru a produce efecte, are nevoie de votul favorabil al Parlamentului, promulgarea de catre presedintele tarii, precum si de publicarea in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<