Top 10 greseli la incheierea unui contract de munca. Ce trebuie sa stie angajatorii!

top 10 greseli contractul de muncagreseli incheiere cimgreseli incheiere contract de muncagreseli angajatori contract
Top 10 greseli la incheierea unui contract de munca. Ce trebuie sa stie angajatorii!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incheierea unui contract individual de munca fara a respecta in totalitate prevederile legii atrage dupa sine sanctiuni semnificative din partea inspectorilor de munca, in cazul unui control sau in situatia in care salariatul apeleaza la autoritatile din domeniu pentru sesizarea unei nereguli privind contractual de munca. 
 
Codul muncii prevede ca stipularea in contractul individual de munca a unor clauze contrare dispozitiilor legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei (art. 260 alin. (1) lit. d)). 
 
Mai jos sunt unele dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac unii angajatori la incheierea unui contract de munca, iar atentionarea cu privire la aceste nereguli va ajuta sa evitati amenzile si sa respectati in totalitate legea.
 
1. Angajatorul cere nelegal informatii de la fostii angajatori
 
Daca doriti sa aflati informatii cu privire la istoricul de munca al unui candidat, retineti ca nu aveti voie sa obtineti astfel de informatii daca nu ati informat inainte candidatul in cauza cu privire la acest demers.
 
2. Angajatorul nu cere certificatul medical de la viitorul salariat. 
 
Atentie! Certificatul medical emis la angajare, dupa controlul medical efectuat de medical de Medicina Muncii, este obligatoriu si atesta faptul ca persoana in cauza este apta pentru prestarea muncii respective.
Solicitarea testelor de graviditate este INTERZISA!
 
3. Angajatorul ofera cu intarziere un exemplar al contractului de munca pentru salariat sau nu il ofera. 
 
Angajatorul are obligatia de a oferi noului angajat un exemplar din contractual individual de munca inainte ca salariatul sa inceapa activitatea. 
 
4. Angajatorul nu include in contractual de munca salariul real. 
 
Inscrierea in contractul individual de munca a altui salariu fata de cel real contravine reglementarilor din lege si se sanctioneaza ca atare. Mai mult, salariatul va intampina probleme la obtinerea unei pensii corespunzatoare sau la obtinerea unei indemnizatii de crestere copil la un nivel corespunzator. 
 
 
5. Angajatorul nu inregistreaza CIM in Revisal si nu il transmite in timp util catre ITM
 
Retineti ca, inainte de inceperea activitatii, CIM se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor si se va transmite catre inspectoratul teritorial de munca. 
 
6. Angajatorul nu include si perioada de proba, chiar daca aceasta exista.
 
Angajatorul este obligat sa precizeze in contractul individual de munca si perioada de proba atunci cand aceasta exista. Potrivit prevederilor art.31 alin. (1) din Codul Muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Retineti si ca verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
 
7. Angajatorul prelungeste perioada de proba.
 
Atentie! Perioada de proba nu se poate prelungi si nu poate exista decat o singura perioada de proba pe durata desfasurarii unui contract individual de munca.  
 
8.  Angajatorul include in CIM clause nelegale de neconcurenta. 
 
In cele mai multe situatii, instantele judecatoresti protejeaza drepturile angajatului, iar orice clauze abusive sunt sanctionate aspru de lege. Clauzele nelegale de neconcurenta nu pot fi folosite impotriva salariatului deoarece nu vor putea fi sustinute in instanta.
 
 
8. Angajatorul include o clauza de renuntare pentru salariat. 
 
Fie ca se cere renuntarea la plata pentru ore suplimentare, renuntarea la ore libere sau la pauza de masa, renuntarea la dreptul de greva, renuntarea la posibilitatea de a lucra pentru mai multi angajatori chiar daca acestia nu sunt competitor, astfel de clauze nu sunt legale si salariatul va avea castig de cauza in instanta.
 
9. Angajatorul omite sau nu completeaza integral riscurile aferente postului in cauza.
 
Potrivit legii, neinformarea in scris a salariatului asupra riscurilor specifice postului atrage sanctiuni in conformitate cu reglementarile in vigoare. In cazul unui accident, astfel de erori la completarea riscurilor de munca pot antrena raspunderea civila, administrativa si penala a celor vinovati de omisiune.
 
10. Angajatorul completeaza un timp de munca NEREAL in contractul de munca. 
 
Angajatorul nu transmite in CIM timpul real de munca si nu completeaza corect programul de munca, lasand astfel portite pentru efectuarea de ore suplimentare neplatite. Aceste neclaritati sau omisiuni sunt sanctionate ca atare de Inspectia Muncii. 
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
top 10 greseli contractul de muncagreseli incheiere cimgreseli incheiere contract de muncagreseli angajatori contract

Data aparitiei: 24 Mai 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Top 10 greseli la incheierea unui contract de munca. Ce trebuie sa stie angajatorii! Nota: 4.21 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]