Bugetarii nu vor mai primi tichete de masa, ci o indemnizatie de hrana anuala, a carei valoare va fi echivalenta cu doua salarii minime brute pe economie ( in jur de 2.900 lei, avand in vedere ca salariul minim pe economie este de 1.450 lei).
Noul proiect al legii salarizarii unitare, adoptat de Camera Deputatilor in cursul zilei de 7 iunie 2017, a decis abrogarea acordarii tichetelor de masa, din decembrie 2018.
Camera Deputatilor este for decizional, iar proiectul a fost trimis la promulgare catre presedintele tarii, Klaus Iohannis.
Asadar, de la 1 decembrie 2018, acei bugetari care primeau tichete de masa nu vor mai avea parte de acest beneficiu, numarul acestora fiind oricum scazut.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu a declarat la postul public de televiziune ca legea salarizarii unitare va majora salariile cu aproximativ 56%, dar vor fi si bugetari care vor avea salarii mai mici.
Este vorba de 3% dintre angajatii cu salariile mari, de 14.000 de lei:"Prin aceasta Lege a salarizarii unitare salariile cresc in medie cu 56%...citeste mai multe aici >>>
In acest context, cele mai afectate vor fi companiile care furnizeaza tichete de masa. Articolul 18 din Legea Salarizarii Unitare specifica urmatoarele: "Ordonatorii de credite acorda indemnizatii de hrana anuale la nivelul a doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata" (de aici sunt exclusi angajatii din sectorul aparare si siguranta nationala, care au alte drepturi de hrana). Iar articolul 44 al proiectului arata ca se abroga "prevederile referitoare la acordarea tichetelor de masa salariatilor din sectorul bugetar prevazute de art. 1 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa".
Cum vor fi impozitate indemnizatiile de hrana anuala?
In momentul de fata inca nu se stie in ce mod vor fi impozitate aceste indemnizatii de hrana, daca va fi aplicat impozitul de 16% si eventuale contributii. Tichetele de masa erau impozitate doar cu 16%.
Ramane de vazut ce se va petrece daca legea va intra in vigoare in actuala forma. Daca se va adopta, inseamna ca firmele care emit tichete de masa vor fi puternic afectate, avand in vedere ca numarul bugetarilor care primeau alocatia pentru hrana se ridica la cateva sute de mii. Ba mai mult decat atat, unele dintre aceste companii erau detinute chiar de organizatii sindicale.
Un medic rezident va avea anul viitor 5.700 de lei
Un medic rezident va avea anul viitor 5.700 de lei iar un medic primar gr.V, ATI va incasa 16.672 de lei. Tot din 2018, o asistenta debutanta cu studii superioare ar urma sa ia 3.950 lei, iar functia de asistent principal cu gradatie maxima ar urma sa fie remunerata cu 5.108 lei...citeste mai multe aici >>>