Stimate angajator, va propunem o lucrare exceptionala, care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu. A oricarui tip de concediu.
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, DETALII AICI >>>
Noutati despre concedii medicale in 2024
1. Calculul CASS pentru medicalele eliberate in continuare pentru lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie 2024, astfel incat nu se recalculeaza perioada ianuarie – martie. Lucrarea contine informatii complete despre situatiile in care indemnizatia medicala este sau nu este supusa contributiei la sistemul de sanatate.
2. Durata concediului de acomodare, care a crescut de la un an la 2 ani. Valoarea indemnizatiei minime lunare pentru CCC este de 1.650 lei. Ea a crescut de la 1 martie, odata cu modificarea valorii indicatorului social de referinta, cu 10,4% fata de 13,8% anul trecut. Astfel, valoarea Indicatorului Social de Referinta (ISR) creste de la 525,5 lei, in anul 2022, la 598 lei din martie 2023 si pana in 2024. Incepand cu luna martie 2024 si pana in februarie 2025 valoarea Indicatorului Social de Referinta (ISR) este de 660 lei.
3. O noutate foarte importanta a fost introdusa prin OUG 34/2024! Acest act normativ modifica art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal ce stabileste ca se va calcula contributia la sanatate pentru indemnizatiile de asigurari sociale aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizatie 01, 07 si 10, DETALII AICI >>>
4. Conform OUG 10/2023, incepand cu 19 martie 2023, persoanele care si-au pierdut locul de munca nu se mai pot asigura pentru concedii si indemnizatii in limita a 12 salarii minime brute. Baza de calcul al indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata. Aflati ce se intampla cu contractele deja incheiate la data publicarii acestei modificari!
5. Atentie la OG 21/2023! Ordonanta reglementeaza situatia indemnizatiei pentru concediul medical in cazul cumulului de contracte. De asemenea, prin Legea 179/2023 s-a marit perioada pentru ingrijirea copilului bolnav, de la 7 ani la 12 ani.
Concediul de ingrijitor in 2024
Concediul de ingrijitor este concediul acordat salariatilor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Ingrijitor este salariatul care ofera ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Prin ruda in sensul acordarii concediului de ingrijitor se intelege fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia unui salariat.
Aceste definitii aduc cu sine o serie de probleme. Se pune mai intai intrebarea probelor pe care angajatorul le poate pretinde salariatului, pentru a acorda concediul de ingrijitor. Astfel, daca exista o relatie de rudenie intre salariat si persoana care necesita ingrijire, nu va trebui facuta proba faptului ca acestia locuiesc in aceeasi gospodarie, dar daca intre ingrijitor si persoana care necesita ingrijire nu exista relatii de rudenie, o astfel de proba va fi necesara...mai multe despre concediul de ingrijitor, precum si despre restul
concediilor in ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare tichete de masa. ConditiiIntrebare: Suntem o pizzerie-restaurant cu peste 100 de angajati. Avem personal cu norma intreaga si cu timp partial, in ambele cazuri cu o repartizare inegala a numarului de ore de lucru /zi. In contractul de munca avem pentru toti angajatii formularea urmatoare : Acordarea tichetelor de masa, anume un tichet la una zi lucratoare(exceptie in zilele de concediu medical, concediu de odihna, zile invoite). Ne intereseaza mai multe aspecte legate de acordarea tichetelor de masa. - Se pot acorda tichete de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatore legala nu este munca suplimentaraIntrebare: Angajatii au semnat un acord de efectuare ore suplimentare in data de 24.01.2025 (8 ore suplimentare), iar in data de 24.01.2025 nu s-au prezentat la munca. Poate fi considerata, in virtutea acordului pe care si l-au dat pentru orele suplimentare ziua de 24.01.2025 ca absenta nemotivata si demarata o cercetare disciplinara pentru a fi sanctionati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<