Unul dintre obiectivele principale ale oricarui guvern european il constituie stimularea ocuparii fortei de munca si reducerea somajului.
Masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca vizeaza:
a) cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca
Persoana in cautarea unui loc de munca este persoana care face demersuri pentru a-si gasi un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin inregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat in conditiile legii;
b) stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor si crearea de noi locuri de munca
Somerul este persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
– este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
– starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
– nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
– este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca;
Angajarea somerilor este stimulata prin aceea ca, potrivit art. 93 din
Legea somajului nr. 76/2002, cu modificarile ulterioare, angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul somerilor, pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 6 luni de la data angajarii,
beneficiaza de reducerea sumei reprezentand contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, potrivit legii.
Reducerea contributiei se acorda incepand din anul fiscal urmator, pentru o perioada de 6 luni, si consta in diminuarea sumei datorate lunar cu 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat din numarul mediu scriptic de personal incadrat cu contract individual de munca din anul respectiv.
c) promovarea participarii pe piata muncii a tinerilor cu risc de marginalizare sociala
Tanarul cu risc de marginalizare sociala este persoana cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani, care corespunde definitiei somerului, se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta si se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:
– se afla in sistemul de protectie a copilului sau provine din acest sistem;
– are dizabilitati;
– nu are familie sau a carui familie nu ii poate asigura intretinerea;
– are copii in intretinere;
– a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate;
– este victima a traficului de persoane.
Aceste masuri sunt consacrate prin
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Lor li se adauga si cele care vizeaza NEET, termen introdus prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 773 din 4 octombrie 2016. Aceasta ordonanta a intrat in vigoare la 3 decembrie 2016.
Tanarul NEET (care provine de la „Not in Education, Employment, or Training“ este definit de legea romana ca reprezentand persoana cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani, care nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala (Legea nr. 172/2017).
Scapati de AMENZI URIASE urmand regulile de aur pentru procesul de angajare!
Evitati cele mai frecvente greseli!
Va oferim "Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR" care include procedura completa la angajare si regulile referitoare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<