Cum facem inregistrarile contabile pentru salariatii temporari?

18 Decembrie 2013
18 Decembrie 2013
Contract de Muncainregistrari contabileCodul munciimunca temporara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom stabili mai jos in ce cont va inregistra utilizatorul de munca temporara cheltuiala cu salariatii temporari care au contracte individuale de munca cu agentul de munca temporar. Se mentioneaza ca intre agent si utilizator exista un contract de punere la dispozitie. Vom stabili si care sunt prevederile legale referitoare la aceasta situatie.

Precizam astfel ca munca temporara, potrivit art. 88 alin. (1) din Codul muncii,  este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

Astfel, utilizatorul solicita agentului de munca temporara o persoana care sa presteze o munca pentru indeplinirea unei sarcini precise si temporare. Ca urmare, intre agentul de munca temporara si utilizator se incheie un contract de punere la dispozitie a prestatorului de munca, salariat al agentului respectiv.

Contractul de punere la dispozitie este un contract de prestari servicii. Desi potrivit art. 92 din Codul muncii, salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia, intre prestatorul de munca (salariat al agentului de munca temporara) si utilizator nu se naste un raport juridic contractual.

Asadar, salariatul temporar nu are statut de salariat al utilizatorului.

Pe durata efectuarii propriu-zise a misiunii, conform art. 96, salariatul temporar beneficiaza de salariu platit de angajatorul sau- agentul de munca temporara. Agentul de munca temporara este cel care retine si vireaza toate contributiile si impozitele datorate de salariatul temporar catre bugetele statului si plateste pentru acesta toate contributiile datorate in conditiile legii.

Conform pct. 191 alin. (1) din Reglementarile contabile conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009, contabilitatea decontarilor cu personalul cuprinde drepturile salariale, sporurile, adaosurile, premiile din fondul de salarii, indemnizatiile pentru concediile de odihna, precum si cele pentru incapacitate temporara de munca, platite din fondul de salarii, primele reprezentand participarea personalului la profit, acordate potrivit legii, si alte drepturi in bani si/sau in natura datorate de entitate personalului pentru munca prestata.

In consecinta, sumele de bani platite de catre utilizator agentului de munca temporara pentru punerea la dispozitie a salariatilor constituie cheltuieli cu serviciile executate de terti (contul 628 – "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti"), nu cheltuieli cu personalul.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]