Mai multe categorii de persoane ar urma sa beneficieze de amnistie fiscala. La mijloc sunt mai multe persoane care ar putea sa beneficieze de anularea deciziilor de impunere de plata pentru obligatii de plata neachitate pana in prezent.
Persoanele fizice care au obtinut in 2012-2014 venituri brute lunare mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara si care datoreaza CASS calculate la salariul minim brut si nu la venitul efectiv realizat, ar putea avea platile anulate.
"Se propune anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. De asemenea, se propune ca pentru acceasi perioada organul fiscal sa nu mai emita decizie de impunere", arata expunerea de motive.
Conform opiniei expertului, sunt cazuri in care au fost obtinute venituri din drepturi de autor, fara contract de munca, sau au fost obtinute venituri din inchirierea unei garsoniere. Si nu sunt venituri care sa ajunga la pragul de 700 de ron. Cu toate acestea, contributiile au fost calculate la pragul de salariu minim. Acum se doreste amnistia fiscala a persoanelor regasite in aceasta situatie.
"Masurile de anulare mai sus propuse asigura premisele mentinerii in activitate a unor contribuabili pentru care au fost stabilite obligatii fiscale de natura celor ce fac obiectul prezentei legi in cuantum mare si prin recuperarea carora s-ar putea ajunge intrarea in insolveta/faliment a contribuabililor in cauza cu consecinte sociale si economice negative. De asemenea sunt evitate multitudinea de litigii care pot fi costisitoare atat pentru contribuabilii contestatori cat si pentru organele fiscale.
Totodata, masurile propuse sunt de natura a corecta unele inechitati pentru trecut, insa pentru viitor, situatiile ce au generat astfel de inechitati trebuie inlaturate prin clarificarea legislatiei (modificarea si completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, etc.)", se precizeaza in nota de fundamentare a acestui proiect de lege.
Atentie la faptul ca amnistia se aplica pentru contributiile de sanatate neachitate pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.
Conform ANAF, in 2012, mai mult de 3,59 de milioane de persoane au obtinut venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara, de 700 de lei. Contributia de sanatate aferenta anului 2012 este de 1,7 miliarde de lei.
Cat despre intervalul 2013-2015, ANAF confirma ca inca nu exista date care sa arate numarul contribuabililor care realizeaza venituri lunare sub 700 de lei si nici la cuantumul contributiei datorate.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Deciziile de anulare a obligatiilor de plata se comunica persoanelor in cauza!
Actul normativ mai prevede si anularea diferentelor de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/ reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
“Organul fiscal nu reconsidera/ reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/ reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.”, se precizeaza in proiectul de lege privind amnistia fiscala ce vizeaza mai multe categorii de persoane.
Proiectul de act normativ mai vizeaza si anularea diferentelor de obligatii fiscale principale si/ sau obligatiile fiscale accesorii care au fost stabilite prin decizie de impunere, ca urmare a recalificarii sumelor ce reprezinta indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara, aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Un alt punct important al proiectului este cel referitor la anularea diferentelor de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Proiectul de lege se poate consulta aici>>>
Expunerea de motive se poate consulta aici>>>