Studiu de caz: Negocierea colectiva si cea individuala in situatia stabilirii salariilor

salariu minimCCMnegociere salariunegociere individuala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 20.09.2011

In ceea ce priveste negocierile din cadrul unei societati, angajatorii tin cont de art. 162 (1) din Codul muncii republicat care prevede obligativitatea de a negocia in CCM doar salariile minime, urmand ca, potrivit art. 162 (2), salariile individuale sa se stabileasca prin negociere intre angajator si salariat.

Trebuie amintit ca vechile dispozitii incluse in art. 157 (1) acordau atributul negocierii colective a salarizarii atat pentru nivelul minim, cat si pentru cel maxim pe categorii de functii. Astfel, pentru renegocierea colectiva, tinand cont de noile reglementari, poate fi considerata introducerea sau mentinerea in CCM a nivelului maxim al salarizarii pe functii o ingradire a libertatii negocierii individuale?

Potrivit art. 162 alin. (1) din Codul muncii, republicat, nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile. De asemenea, alin. (2) din acelasi articol prevede ca salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.

Totodata, potrivit art. 132 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege, iar alin. (2) prevede ca la incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.

Prin urmare, daca doar nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat, iar la incheierea contractelor colective de munca prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal, se considera ca prin CCM nu se pot prevedea limitari ale dreptului angajatorului si salariatului in negocierea directa a salariului.

Astfel, stabilirea unui nivel maxim de salarizare prin CCM poate fi interpretata ca o ingradire a libertatii negocierii individuale a salariului dintre angajator si salariat.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minimCCMnegociere salariunegociere individuala

Data aparitiei: 19 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Negocierea colectiva si cea individuala in situatia stabilirii salariilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]