Intrebare:
In domeniul muncii, aceasta situatie da nastere in mod frecvent unor nelamuriri care se doresc solutionate prin raspunsul de mai jos. Astfel, se va vedea in ce masura constituie vechime in munca perioada de concediu fara salariu. De asemenea, se va stabili si daca acest concediu trebuie justificat in momentul solicitarii.
Raspuns:
Se mentioneaza, in primul rand, ca vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte. Astfel, vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de "stagiu de cotizare". In consecinta, incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada studiilor universitare. Perioada in care salariatul beneficiaza de concediu fara plata nu constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii.
Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii. Astfel, perioada in care un salariat beneficiaza de concediu fara plata nu constituie stagiu de cotizare intrucat in aceasta perioada nu se datoreaza contributii sociale.
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art.16 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Prin urmare, perioada in care salariatul a beneficiat de concediu fara plata nu constituie vechime in munca in baza legii. Dar, aceasta perioada poate fi luata in considerare la acordarea drepturilor contractuale care se acorda in functie de vechimea in munca, cum ar fi sporul de vechime, daca in contractul colectiv de munca s-a prevazut astfel.
Conform art. 153 din Codul muncii , pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Concediul fara plata necesita acordul celor doua parti ale contractului individual de munca, angajator si salariat. Angajatorul poate aproba concediul fara plata fara a solicita justificarea situatiei personale pentru rezolvarea careia salariatul solicita acordarea concediului sau, poate solicita salariatului justificarea situatiei.