Perioade asimilate stagiului de COTIZARE pentru stabilirea pensiei

Isabela Alexe
Isabela Alexe
24 Ianuarie 2024
24 Ianuarie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
perioadele considerate asimilate stagiului de cotizarestagiu de cotizare concediu medicalstagiu de cotizare pensie anticipata
Perioade asimilate stagiului de COTIZARE pentru stabilirea pensiei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"La calculul pensiei la limita de varsta, anticipata sau anticipata partial, perioada de concedii medicale pentru boala obisnuita se iau in calcul la stabilirea cuantumului pensiei? Intrebarea se refera atat la stagiul de cotizare sau vechime in munca, cat si la venitul obtinut prin valorificarea certificatelor medicate la stabilirea pensiei. In cazul in care aceste concedii medicale se valorifica. Mentionez ca avem salariati angajati inca din anul 1992. Acest lucru il precizez in cazul in care legea pensiilor din punctul de vedere al concediilor medicale de boala obisnuita s-a modificat de-a lungul anilor. Mai precizez ca adeverintele de vechime in munca eliberate catre Casele de pensii pentru salariatii ce s-au pensionat nu au prevazut perioadele de concediu medical de boala obisnuita. Ma refer la perioada pana la 01.04.2001, de cand statele de salarii sunt inregistrate la casele de pensii si se poate constata daca au existat concedii medicale de boala obisnuita."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Drepturile de pensie atat din perspectiva conditiilor ce trebuie indeplinite, cat si a cuantumului acestora se determina conform actului normativ in vigoare la data indeplinirii varstei standard de pensionare si a coditiei de stagiu de cotizare.
 
Cele 158 de motive pentru care puteti fi amendat de Inspectia Muncii! Va prezentam lista completa a neregulilor pe care le poate sanctiona ITM-ul! Temeiuri legale, explicatii utile, cuantumul amenzilor!  Evitati aceste nereguli si sunteti protejat 100% in cazul unui control, DETALII AICI >>> 
 
Asadar, la acest moment, apreciem ca incidente sunt dispozitiile Legii 263/2010, act normativ care stabileste in cuprinsul art. 3 alin. (1) lit. p) ca stagiu de cotizare reprezinta “perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii;”.
 
Totodata, la lit.j) a aceluiasi articol se prevede ca perioade asimilate sunt perioadele pentru care nu s-au datorat sau platit contributii de asigurari sociale si care sunt asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii.

Perioadele considerate asimilate stagiului de cotizare

 
In cuprinsul Legii nr.263/2010 sunt prevazute perioadele considerate asimilate stagiului de cotizare, acestea fiind reglementate la art. 49.
In ceea ce priveste pensia anticipata sau anticipata partiala legea prevede in cuprinsul art. 49 coroborate cu cele ale art. 62 alin.(3) si 65 alin.(3) din Legea nr.263/2010 perioadele care sunt considerate asimilate stagiului cotizare, pentru care nu s-a datorat si nu s-a platit contributie, denumite perioade necontributive, si care nu se iau in calcul la determinarea acestui tip de pensie. Pentru pensia pentru limita de varsta, respectivele perioade asimilate sunt considerate stagiu de cotizare si sunt valorificate ca atare in mod corespunzator.
 
Asadar, stagiul de cotizare se constituie din:
 
- perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/ sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si din alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte;
-Vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;
- Perioadele de dupa 1 aprilie 2001, in care persoanele au fost asigurate in baza declaratiilor individuale de asigurare sau a contractelor de asigurare, conform legislatiei pensiilor;
- Perioada suplimentara de vechime in munca acordata pentru perioadele realizate in grupa I, a II-a, in conditii deosebite, speciale si alte conditii;
- Perioadele asimilate prevazute la art. 49 al Legii nr. 263/2010;
- Timpul util la pensie realizate de agricultori, in conditiile reglementate de legislatia privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor.
 
158 de nereguli si vi le prezentam enumerate, scurt si cuprinzator, in capitolul „Control si preventie” din cadrul lucrarii pe stick ITM in control. Totul despre gestionarea corecta a raporturilor de munca, DETALII AICI >>> 
 
 
Asa cum afirmam, legea stabileste perioade necontributive (asimilate) perioadele in care asiguratul:
 
- a beneficiat de drepturi de asigurari sociale:
– pensie de invaliditate
– concediu pentru incapacitate temporara de munca;
– concediu pentru cresterea copilului;
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar,organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
- a satisfacut serviciul militar,
- a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
- a fost elev al unei scoli militare/ de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si sigurata nationala.
 

Cuantumul pensiei anticipate sau anticipata partiala 

 
Cuantumul pensiei anticipate sau anticipata partiala se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta, cu aplicarea, dupa caz, a unor procente de diminuare. Insa, asa cum am mentionat, in cazul acestor doua tipuri de pensie, la stabilirea stagiului de cotizare necesar nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) – c).
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5.
 
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
 
Totodata, potrivit art. 97 din Legea nr.263/2010 pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
 
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si f);
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e).
In cazul persoanelor care beneficiaza de perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) si care, in aceeasi perioada, obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau in considerare, prin cumulare, aceste venituri si cele stabilite pentru perioadele asimilate.
 
 
Cele 158 de motive pentru care puteti fi amendat de Inspectia Muncii! Va prezentam lista completa a neregulilor pe care le poate sanctiona ITM-ul! Temeiuri legale, explicatii utile, cuantumul amenzilor!  Evitati aceste nereguli si sunteti protejat 100% in cazul unui control, DETALII AICI >>> 
 
 
Totodata, art. 164 precizeaza algoritmi de calcul, in functie de perioada de realizare a perioadelor necontributive.
 
Incepand cu anul 2006, data intrarii in vigoare a OUG nr.158/2005, perioadele in care asiguratii prevazuti la art. 1 alin. (1) si (2) beneficiaza de indemnizatiile prevazute la art. 2 constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizatii datorandu-se contributia individuala de asigurari sociale reglementata de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Contributia de asigurari sociale se calcula prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat asupra valorii reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, se suporta din cuantumul brut al indemnizatiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta si se achita bugetului asigurarilor sociale de stat.
 
In vederea determinarii punctajului anual, necesar stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public de pensii, pentru stagiile de cotizare realizate in conditiile prevazute la art. 45 se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata din perioadele respective.
In situatia persoanelor care, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, au beneficiat de concedii medicale si indemnizatiile aferente, reglementate de legislatia anterioara prezentei ordonante de urgenta, la determinarea punctajului anual necesar stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public de pensii se utilizeaza cuantumul indemnizatiei obtinute in perioadele respective.
 
Insa, chiar si ulterior abrogarii acestor dispozitii prin OUG nr.99/2017, apreciem ca asupra indemnizatiei de ITM se datoreaza si plateste contirbutie de asigurari sociale la sistemul public de pensii, in acest sens fiind dispozitiile Codului fiscal, art. 144 si urmatoarele.
Astfel, avand in vedere ca asupra acestui tip de venit se datoreaza si se achita contributie de asigurari sociale la sistemul public de pensii, apreciem ca aceasta este considerata stagiu de cotizare, fiind valorificat in mod corespunzator la pensie.
 
Prin urmare, perioadele asimilate stabilite expres de lege, inclusiv legislatie speciala, se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de Legea nr.263/2010, inclusiv din perspectiva cuantumului. Orice perioada, inclusiv cea aferenta concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca pentru boala obisnuita se valorifica la stabilirea drepturilor de pensie, daca asupra acesteia s-a datorat si achitat contributie de asigurari sociale.
 
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]