"Va rog sa ma ajutati cu o speta: in ce conditii se poate acorda Concediul pentru finalizare a studiilor? Acesta se poate considera Concediu de formare profesionala? Este concediu fara plata? Daca da, afecteaza continuitatea - vechimea in munca a angajatului? La formarea profesionala intra si studiile de la facultate/master/etc sau formare profesionala poate fi considerata un curs, care iti este necesar pentru a desfasura activitatea in cadrul jobului/pozitia pe care esti angajat (separat de facultate)."
Raspunsul specialistului:
Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158.
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, iar aceste concedii se pot acorda cu sau fara plata.
La art. 156 alin. (2) se prevede expres ca: ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”
Din aceasta prevedere legala observam ca in situatia sustinerii examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior se acorda concediu fara plata pentru formare profesionala.
Prin urmare, un salariat care sustine examenele de absolvire a unei forme de invatamant (indiferent care este aceasta) beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala.
Referitor la vechimea in munca in perioada concediului fara plata pentru formare profesionala, art. 16 din Codul muncii prevede la alin. (6) si (7), urmatoarele:
”(6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
(7) Fac exceptie de la prevederile alin. (6) concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156”.
Avand in vedere aceasta prevedere legala, concediul fara plata pentru formare profesionala, acordat in conformitate cu art. 156 alin. (2) – pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior – constituie vechime in munca.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<