Concediu fara plata OBLIGATORIU pentru toti angajatii, stabilit prin CCM - este legal?

concediu fara plata obligatoriuintroducere concediu fara plata ccmconcediu fara plata codul muncii
Concediu fara plata OBLIGATORIU pentru toti angajatii, stabilit prin CCM - este legal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"La negocierea CCM dorim sa stim daca este conform legii urmatoarea exprimare "(44) Partile de comun acord hotarasc ca, in conditiile in care din motive obiective, Angajatorul va decide ca este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, Societatea poate acorda un concediu fara plata de maximum 15 zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru toti salariatii sau doar pentru cei incadrati in anumite sectoare de activitate. Concediul se poate acorda intreg sau fractionat, in functie de necesitatile Societatii" In ceea ce priveste perioada maxima de 15 zile lucratoare pentru concediul fara plata, aceasta nu este specificata in Codul muncii si ar putea fi stabilita in contractul individual de munca sau intr-un regulament intern al companiei. Totusi, este important ca aceste reguli sa fie in concordanta cu prevederile Codului muncii. Intrebarea este: considerati ca acest articol pe care noi il avem in CCM este in concordanta cu prevederile Codului muncii art 52 si 52?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 52 se prevede:
 
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul de ingrijitor, concediul paternal, indemnizatia CCC!
 
Va oferim lucrarea  17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, DETALII AICI >>>
 
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”.
 
La art. 53 din Codul muncii se prevede:
 
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
 
 

Concediu fara plata - Codul Muncii
 

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii”.
 
Din aceste prevederi legale obligatorii, rezulta ca intr-adevar, angajatorul poate suspenda contractul individual de munca al salariatilor in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, dar numai cu conditia ca pe durata acestei suspendari salariatii sa beneficieze de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
 
Prin urmare, nu este vorba de un concediu fara plata ci de o suspendare a CIM, compensata printr-o indemnizatie care are rolul de a acoperii costurile de trai ale salariatului si ale familiei sale si mai are rolul de a mentine salariatul la angajatorul sau care trece temporar printr-o situatie dificila.
 
Analizand clauza formulata de dumneavoastra, apreciem ca nu este conforma prevederilor Codului muncii referitoare la situatia de reducere sau intrerupere temporara a activitatii, deoarece prevede trimiterea salariatilor in concediu fara plata, fara acordarea acelei indemnizatii mentionata in lege.
 
Concediile fara plata se acorda pentru alte situatii, precum cele prevazute la art. 54, 153, 154 alin. (2) din Codul muncii. In aceste situatii, practic, salariatul este cel care solicita acest tip de concediu si deci isi asuma ca, pe aceasta perioada, pierde anumite drepturi ca de ex. salariul, vechimea in munca.
 
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara plata obligatoriuintroducere concediu fara plata ccmconcediu fara plata codul muncii

Data aparitiei: 17 August 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu fara plata OBLIGATORIU pentru toti angajatii, stabilit prin CCM - este legal? Nota: 3.92 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]