b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar se face cu diplomele eliberate de institutiile autorizate, in conditiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricola sau cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior;
d) a beneficiat de indemnizatie lunara pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii 273/2004 privind procedura adoptiei, republicata, de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
"Cum se calculeaza un concediu medical pentru o angajata care a venit din concediu ingrijire copil pana la 1 an si 6 luni, pentru care a obtinut si stimulentul de insertie? Nu are 6 luni lucrate in companie doar 3 luni. Ce sume asimilez pentru indeplinirea stagiului de cotizare? Diferenta o calculez la salariul minim pe economie de 1.900 lei?"
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul HR-istului
Portal Codul Muncii
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
Astfel cum se poate observa la lit. d) sunt prevazute ca perioade de stagiu, perioadele in care o persoana a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului potrivit OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, perioada in care salariata a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului constituie stagiu de cotizare pentru acordarea concediului medical.
Conform art. 10 alin. (4) lit. c) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2), veniturile care se iau in considerare sunt:
c) indemnizatiile de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2) lit. d).
Date fiind aceste circumstante, in baza de calcul al indemnizatiei de maternitate vor intra veniturile realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii in care salariata beneficiaza de concediu de maternitate dupa cum urmeaza:
1. pentru perioada in care salariata a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se vor lua in calcul veniturile reprezentandindemnizatie pentru cresterea copilului din perioada decembrie 2017 – mai 2018. Salariata trebuie sa prezinte angajatorului o adeverinta din care sa rezulte cuantumul indemnizatiei pentru fiecare luna din perioada mentionata.
2. pentru perioada in care salariata a prestart activitate, se vor lua in calcul veniturile salariale asupra carora s-a calculate contributia asiguratorie pentru munca.
...mai multe informatii specializate, explicate de experti, poti gasi pe PortalCodulMuncii >>>