UPDATE 12.09.2022: Vesti mai putin bune pentru salariatii care doresc sa verifice singuri informatiile regasite in Revisal, avand in vedere ca Legea nr. 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 va incepe sa produca efecte de abia in 2025.
Concret, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, aceste noi prevederi ar putea fi transpunse in legislatie de abia la data de 31 decembrie 2024.
Chiar daca procedura este disponibila, adica angajatii trebuie sa aiba acces la Revisal, implicit au voie sa descarce si sa tipareasca un extras din Revisal pentru a-si demonstra vechimea in munca, se pare ca lucrurile nu vor fi puse in aplicare atat de repede.
Motivul? Din pacate, aplicatia nu permite ca angajatii sa acceseze aceste informatii, fiind necesare anumite modificari tehnice pentru a se ajunge la aplicarea acestor prevederi legale.
Iar noul
proiect de HG despre care am mentionat mai sus propune accesarea unor fonduri europene din cadrul Programului national de redresare si rezilienta (PNRR) pentru ca sistemul Reges sa fie adaptat si sa devina functional si accesibil oricarui salariat care doreste sa verifice situatia sa, in ceea ce priveste vechimea in munca.
Momentan aceasta HG nu este inca in vigoare, ramane de vazut daca va trece de Guvern si va merge mai departe la promulgare.
UPDATE 24.05.2022: Va informam ca Legea nr. 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 502 din 23 mai 2022, asa ca intra in vigoare si va incepe sa produca efecte.
De asemenea, presedintele Iohannis a promulgat legea conform careia angajatii vor avea acces online la datele proprii din ReviSal, in data de 20 mai 2022.
In acest context, art. I. – Articolul 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Dupa alineatul (5) se introduc doua noi alineate, alin. (5^1) si (5^2), cu urmatorul cuprins:
„(5^1) Registrul general de evidenta a salariatilor este accesibil online pentru salariati/fosti salariati, in privinta datelor care ii privesc. Dreptul de acces se limiteaza la vizualizarea, descarcarea si tiparirea acestor date, precum si la generarea online si descarcarea unui extras din registru.
(5^2) Vechimea in munca si/sau in specialitate poate fi dovedita si cu extrasul prevazut la alin.(5^1), in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului."
3. Alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) Metodologia de intocmire a registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarile care se efectueaza, conditiile privind accesul online al salariatilor sau al fostilor salariati la datele din registru, inclusiv conditiile privind dovada vechimii in munca si/sau in specialitate potrivit alin. (5^2), precum si orice alte elemente in legatura cu intocmirea acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului."
Art. II. – In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, se stabilesc procedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor, modalitatea de generare si descarcare a extrasului, precum si conditiile in care prin extras se poate dovedi vechimea in munca si/sau in specialitate, potrivit dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, cu respectarea prevederilor legale privind protectia datelor cu caracter personal.
UPDATE 20.04.2022: Vesti bune pentru angajati, in contextul in care acestia ar putea avea acces, in curand, la datele proprii prevazute in registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) si la dovada vechimii in munca. Cu alte cuvinte, salariatii ar putea sa verifice singuri, oricand isi doresc, aceste informatii vitale pentru bunul demers al lucrurilor, in ceea ce priveste recunoasterea anilor de munca.
Masura a trecut in data de 20.04.2022 de Parlament, obtinand votul favorabil al Camerei Deputatilor, asa ca merge mai departe, la promulgare.
Stire initiala din data de 12.04.2022
In acest context, deputatul USR Cristina Pruna anunta ca proiectul de lege care prevede accesul angajatilor, online, la datele proprii din registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) si la dovada vechimii in munca a fost adoptat in data de 12.02.2022, in unanimitate de catre deputatii comisiei de munca din Camera Deputatilor, informeaza news.ro.
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Contine indicatii complete, exemple, studii de caz, situatii atipice, detalii aici >>>
”Vot al normalitatii in Comisia pentru munca si protectie sociala. Proiectul de lege care prevede accesul angajatilor, online, la datele proprii din registrul de evidenta a salariatilor (REVISAL) si la dovada vechimii in munca a fost adoptat astazi in unanimitate de catre deputatii comisiei”, a declarat deputatul USR in cadrul unei postari pe Facebook.
Concret, acest proiect de lege va corecta anumite inechitati si defecte existente pe piata muncii din Romania, in viziunea deputatului Cristina Pruna:
”Practic, nu va mai fi nevoie de acordul angajatorului, de niciun drum la Inspectoratul teritorial de munca, stat la coada in timpul orelor de program, cereri scrise si numar de inregistrare. Orice salariat va putea accesa oricand si imediat istoricul contractelor de munca finalizate sau active. Este un nou exemplu despre cum digitalizarea poate salva timp si efort pentru salariatii romani, aducandu-ne mai aproape de modelul unui stat care isi respecta cetatenii”, a concluzionat deputatul USR.
Atentie! Proiectul de lege nu este inca in vigoare, are nevoie de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul oficial pentru a incepe sa produca efecte la nivel de tara.
Desigur ca va mai dura ceva timp pana angajatii vor avea acces complet la aceste informatii, dar proiectul "Planul National de Redresare si Rezilienta", cunoscut si drept PNRR, sprijina aceasta initiativa, asa ca au fost alocate fonduri in acest sens.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<