"Conform modificarilor aduse de HG 865/2023, cum trebuie gestionate de catre angajator cele 2 luni ale celuilalt parinte daca acesta nu doreste sa beneficieze de cele 2 luni pt care indeplineste conditiile, si Salariata nu doreste sa revina la serviciu cand implineste copilul 1 an si 10 luni? 1. Salariata trebuie sa faca cerere separata de concediu fara plata pentru perioada celor 2 luni ? Care este temeiul suspendarii in acest caz si cum se transmite in Revisal? Salariata ramane asigurata pe perioada celor 2 luni? 2. Sau angajatorul o poate mentine in suspendarea operata initial pana implineste copilul 2 ani si din perspectiva angajatorului nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste temeiul suspendarii si raportarea in Revisal?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 19 indice 1 din O.U.G. nr. 111/2010:
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aici aflati raspunsul dorit, detalii AICI >>>
Art. 19^1 – (1) In vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, persoanele prevazute la art. 8 alin. (1) si (2) au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului.
(2) In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului pentru cresterea copilului, potrivit prevederilor art. 2 alin. (1).
Astfel, in cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului pentru cresterea copilului perioada, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima de 2 ani.
In cazul in care contractul este suspendat pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani si desi tatal indeplineste conditiile nu doreste sa beneficieze de concediu crestere copil, durata concediului pentru mama se reduce cu o luna (in acest moment). Deoarece pentru salariatele care intra in concediu crestere copil incepand cu data de 19 septembrie 2023 durata concediului pentru parintele care nu a solicitat initial concediul nu mai este de o luna ci de 2 luni.
Conform art. 11 din OUG 111/2010, daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului pentru cresterea copilului, acesta se acorda astfel:
a) cel putin 2 luni de concediu pentru cresterea copilului sa se efectueze de parintele care nu a solicitat initial acordarea acestui drept;
b) in situatia in care parintele prevazut la lit. a) nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului pentru cel putin 2 luni, desi indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acestuia (OUG 164/2022).
Astfel, modificarea OUG 164/2022 a intrat in vigoare la 19 septembrie 2023 odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 aprobate prin HG 865/2023.
Conform art. III din OUG 164/2022 alin. (2), prevederile art. I pct. 8 se aplica pentru persoanele care au depus cereri incepand cu data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. II, precum si pentru persoanele care au depus cereri anterior intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la art. II si care nu au fost solutionate pana la aceasta data.
Salariatilor care sunt deja in CCC si au depus cereri pentru concediu crestere copil anterior intrarii in vigoare a HG 865/2023, anterior datei de 19 septembrie 2023, si cererile au fost solutionate nu le sunt aplicabile prevederile HG 865/2023.
Daca cererile au fost depuse dupa intrarea in vigoare a HG 865/2023, si, prin urmare, nu au fost solutionate anterior datei de 19 septembrie 2023, durata concediului crestere copil se reduce cu doua luni pentru parintele care a efectuat CCC initial.
Salariatii vor relua activitatea cu doua luni inainte de implinirea copilului a varstei de 2 ani daca cererea pentru CCC desi a fost depusa anterior publicarii HG 865/2023 in Monitorul Oficial, adica anterior datei de 19 septembrie 2023, nu a fost solutionata, in sensul in care persoana nu a intrat in CCC anterior datei de 19 septembrie 2023.
Pentru mamicile cu data suspendare CIM pentru CCC anterior datei de 19 septembrie 2023 durata concediului se reduce cu numai o luna pentru parintele care a solicitat concediul initial.
Cand tatal indeplineste conditiile concediul crestere copil al mamei se reduce cu o luna. Daca nu revine cu o luna inainte de implinirea copilulului a varstei de 2 ani, pentru ultima luna de concediu crestere copil va restitui indemnizatia Agentiei pentru plati. Restituirea are loc cu majorari si penalitati dupa 6 luni de la incetarea concediului cand Agentia are obligatia sa verifice situatia salariatei.
Pentru luna tatalui salariata nu beneficiaza de stimulent de insertie.
Va beneficia de stimulent de insertie, in suma de 650 lei, dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani si pana la implimirea copilului de varstei de 3 ani.
In concluzie, angajatorul nu are obligatia sa cunoasca daca tatal copilului indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil.
Daca salariata a solicitat concediu pentru crestere copil pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani sau nu a specificat perioada, incetarea suspendarii CIM se opereaza in Revisal la solicitarea salariatei.
Daca salariata nu solicita reluarea activitatii cu 30 de zile anterior implinirii copilului a varstei de 2 ani, angajatorul va raporta incetarea suspendarii CIM pentru CCC in ziua in care copilului implineste varsta de 2 ani nefiind necesara vreo alta solicitare a salariatei. Aceasta inregistrare a incetarii suspendarii CIM in Revisal are loc in baza cerererii initiale de suspendare a CIM pentru concediu crestere copil depusa de salariata in anul intrarii in concediu crestere copil.
1. Daca salariata nu doreste sa revina in activitate in luna tatalui trebuie sa solicite concediu crestere copil fara plata.
Temeiul legal al suspendarii contractului individualt de munca pentru concediu crestere copilfara plata este art. 11 alin. (2) din OUG 111/2010.
In situatia in care persoana indreptatita opteaza pentru concediu fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si (4) si art. 22 din ordonanta de urgenta.
Tatal copilului trebuie sa anunte in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, faptul ca nu solicita concediu pentru crestere copil.
In situatia in care persoana indreptatita nu anunta, concediul si indemnizatia sau, dupa caz, acordarea stimulentului de insertie se reduc, din oficiu, cu o luna (art. 4^1 din Normele de aplicare a OUG 111/2010 apribate prin HG 52/2011).
Conform art. 21 alin. (3) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de OUG 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 22 alin. (2) din OUG 111/2010 astfel cum a fost modificata prin Legea 166/2012, perioada concediului fara plata pentru cresterea copilului prevazut la art. 6 constituie vechime in munca si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acoorda in raport cu acestea.
2. Intr-adevar, din perspectiva angajatorului nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste temeiul suspendarii si raportarea in Revisal. Angajatorul nu este obligat sa cunoasca daca tatal indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.