Modificarea duratei unui contract de munca incheiat pe perioada determinata. Cand se face transmiterea in Revisal?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 August 2022
26 August 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
modificare contract perioada determinatacim perioada determinatamodificare durata contract
Modificarea duratei unui contract de munca incheiat pe perioada determinata. Cand se face transmiterea in Revisal?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Intrebare: Un contract individual de munca incheiat pe perioada determinata, are scris la punctul C: Durata contractului: 1. Determinata, de 1 luna, pe perioada cuprinsa intre data de 11.07.22 si data de 15.08.22 contractul individual de munca inceteaza din 16.08.2022. Se doreste prelungirea pe perioada nedeterminata. Daca in data de 12.08.2022 se face act aditional si se scrie ca se prelungeste incepand cu data de 16.08.2022 si tot in ziua de 12.08.2022 se face transmiterea in Revisal este corect? Va rog sa ma ajutati cu raspuns continand baza legala si interpretare.
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 5510"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Oricand anterior expirarii duratei contractului acesta poate fi modificat. Un contract expirat nu mai poate fi modificat deoarece nu mai exista.
 
Astfel, durata contractului poate fi modificata oricat pe durata executarii acestuia. Orice modificare a duratei CIM se face prin act aditional.
Actul aditional trebuie sa fie incheiat anterior producerii modificarii, anterior datei de 15 august 2022 (art. 17 din Codul muncii).
 
Astfel, conform art. 17 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele exentiale pe care intentioneaza sa le modifice anterior modificarii contractului individual de munca.
Conform art. 41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
 
Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
 
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
 
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii contractului impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil (art. 17 alin. (5) din Codul muncii).
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. f) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, durata contractului individual de munca, respectiv nedeterminata/determinata coroborat cu art. 4 alin. (2) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. d) – g) se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
 
In consecinta, modificarea duratei contractului din determinata in nedeterminata se face prin act adtional incheiat anterior producerii modificarii si se transmite in registru cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.
 
Astfel, in data de 12 august se incheie act aditional la contractul de munca cu modificarea duratei contractului din determinata in nedeterminata incepand cu data de 12 august. Nu este necesar sa lasati sa expire durata contractului. Un contract expirat nu mai poate fi modificat si trebuie sa incheiati un alt contract. Transmiterea in Revisal are loc tot anterior producerii modificarii.
 
Un raspuns oferit la data de 25.08.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]