Concediu medical in prima zi de activitate a unui angajat. Cum se reglementeaza

Isabela Alexe
Isabela Alexe
25 Iulie 2017
25 Iulie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concediu medicalcim 2017OUG 158/2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In situatia in care un nou angajat are deja un concediu medical inceput la fostul loc de munca, este demn de mentionat ca exista anumite relgementari in acest sens. Asadar, noul angajator trebuie sa tina cont de legislatia in vigoare pentru a sti cine trebuie sa plateasca concediul medical.

Pentru a lamuri aceasta situatie, vom prezenta un caz concret intalnit pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem o persoana care s-a angajat in companie in data de 01.06.2017. Totodata, aceasta persoana depune la firma un concediu medical incepand tot cu data de 01.06.2017. Concediu medical pe care l-a depus in firma este un concediu medical in continuare (cod 099), pe perioada 01.06.2017-30.06.2017. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii: 1. Cum incadrez acest concediu medical neavand un concediu medical initial? 2. Este legal sa inregistram acest concediu medical in continuare?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Concediul medical nu poate fi platit in anumite cazuri, asa ca angajatorii trebuie sa fie familiarizati cu legislatia in vigoare.

Conform art. 37 alin. (2) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din OUG 158/2005.


Concediul medical in continuare succede unui concediu medical initial. Mai mult, certificatul de concediu medical in continuare trebuie sa fie completat si cu seria certificatului initial.

Daca salariatul a lucrat anterior la un alt angajator si a beneficiat de concediu medical initial, acest angajator are obligatia sa plateasca si concediu medical in continuare, cu exceptia situatiei in care contractul individual de munca a incetat de drept.


In cazul in care, contractul individual de munca la fostul angajator a incetat de drept, concediul medical se plateste de casa de asigurari de sanatate.

Angajatorul nu poate plati un concediu medical in continuare cu data de valabilitate incepand cu prima zi de activitate.
 

Sursa: PortalCodulMuncii





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]