Asa cum prevede Art. 69 alin. (2) din Codul muncii republicat, in perioada in care au loc consultari conform alin. (1) al art. 69, pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
Potrivit alin. (3) din acelasi articol, criteriile prevazute la alin. (2) lit. d) se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta. Cu alte cuvinte, criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.
Asadar, atunci cand nu se reduc toate posturile de un anumit tip (de aceeasi natura) este necesara selectia dupa anumite criterii a salariatilor care vor fi concediati colectiv. Prin alineatul (3) al art. 69 din Codul muncii, republicat, s-au modificat astfel criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere. Astfel, la momentul actual, observam ca pe primul plan se afla criteriul competentei profesionale, iar numai in subsidiar, daca mai exista salariati care nu au putut fi departajati potrivit acestui criteriu, deoarece de exemplu performantele profesionale ale acestora sunt similare, selectia salariatilor care vor fi concediati colectiv se va realiza prin utilizarea criteriilor prevazute de lege si/sau de contractele colective de munca.
Noutatea introdusa prin Legea 40/2011 pentru modificarea Codului muncii consta in faptul ca la reducerea unui post din cele existente angajatorul poate face selectia in primul rand in raport de evaluarile profesionale ale salariatilor ce detin acele posturi, deci in raport de performantele profesionale ale acestora si abia in subsidiar in baza celorlaltor criterii de stabilire a ordinii de prioritate la concediere prevazute de lege si/sau contractele colective de munca.