Cate contracte de munca cu durata de 8 ore pe zi poate incheia un angajat?

contract de muncacontracte de munca cu norma intreaga2 cim cu program 8 ore
Cate contracte de munca cu durata de 8 ore pe zi poate incheia un angajat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iata una dintre intrebarile pe care numerosi salariati o adreseaza. Alaturi de ei sunt numerosi responsabili HR care doresc sa stie cum se trateaza o astfel de situatie, in eventualitatea in care se vor lovi de ea.

Va reamintim ca, potrivit Legii nr. 283 din 17 octombrie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrative, publicata in Monitorul Oficial nr. 1013 din 19 octombrie 2022
 
Articolul 35, alineatul (1) s-a modificat si are urmatorul cuprins:
 
"Art. 35. – (1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept."
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca?
 
Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIAGhidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 
Avand in vedere completarile aduse asupra prevederilor art. 35 din Codul muncii, la care faceti referire, in opinia noastra, ar trebui sa se parcurga urmatorii pasi:
 
1. Sa se reconfigureze programul de munca de asa maniera incat sa acopere si programul salariatilor incadrati cu norma partiala la o anume firma, dar care au contracte incheiate si cu alti angajatori, fara sa existe suprapuneri de program.
 
Concret, specialistii in legislatia muncii apreciaza ca desi unele inspectorate  de munca nu agreeaza incheierea a doua contracte de munca cu norma intreaga de 8 ore/zi la acelasi angajator, legal nu exista o limita a numarului de contracte de munca incheiate de o singura persoana, fie acestea cu norma intreaga sau cu timp partial, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti.

Nu uitam faptul ca art. 35 din Codul muncii prevede faptul ca orice salariat are dreptul sa cumuleze mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca. Pentru fiecare contract, salariatii vor beneficia de drepturile salariale aferente.

Specialistii apreciaza faptul ca in textul Codului muncii nu se impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.

Prevederile Codului Muncii vizeaza durata maxima legala in baza unui singur CIM. In cazul in care discutam despre cumul de functii, se va efectua un calcul diferit.

Mai mult, legislatia in vigoare nu dispune obligatia existentei unei pauze de munca intre munca prestata in baza unui CIM si a altui CIM.

Desigur, nu uitam faptul ca munca prestata de salariat trebuie sa fie fezabila, cu program de lucru realizabil.

Nu vom accepta ca salariatul sa aiba n contracte, nici durata de munca irealizabila.

Nu vom accepta nici situatiile care nu s-ar putea produce in mod realist, precum situatia salariatilor care detin contracte de munca in orase diferite, fiecare presupunand prezenta la locul de munca.

Pana la urma, cate contracte de munca cu durata de 8 ore pe zi putem detine ca salariati?

Recomandarea este sa aveti unul singur si daca mai exista disponibilitate, puteti sa mai aveti inca unul cu timp partial (1 ora pe zi, 2 ore pe zi, 4 ore pe zi).

Concret, calculam 8 ore de lucru, inca 30 de minute sau chiar 1 ora de pauza de masa, 1-2 ore pentru traseul domiciliu-serviciu si serviciu-domiciliu si restul pentru repaus zilnic. Este putin probabil ca un salariat sa lucreze cu doua contracte individuale de munca, fiecare cu cate 8 ore pe zi si sa nu ajunga la epuizare in mai mult de cateva saptamani, poate cateva luni. Acelasi lucru s-ar intampla cel mai sigur si daca salariatul ar avea contracte de munca la domiciliu, daca intr-adevar cele 16 ore de lucru sunt lucrate efectiv.

 
Nu uitati! Problematica timpului de munca beneficiaza de o legislatie stufoasa si totodata foarte stricta.
 
Puteti comite foarte usor erori, iar singura modalitate de a va proteja este o intelegere exacta a problemelor care pot aparea, detalii in Ghid practic Totul despre timpul de munca >>>

Deja cand suntem intrebati daca salariatii pot avea cate contracte de munca doresc, fiecare cu cate 8 ore, raspunsul este negativ. Desi legislatia in vigoare nu interzice, in realitate situatia nu este posibila in mod logic.

Am fost intrebati si daca salariatul poate avea CIM in Romania si inca un CIM in Franta. Evident, daca in contractele de munca se stipuleaza faptul ca salariatul va fi prezent la lucru in unitatea angajatorului, situatia nu este realizabila, chiar daca legea nu interzice negru pe alb. Nu este nevoie ca asemenea prevederi sa fie introduse in Codul Muncii pentru a le considera inacceptabile. Trebuie doar sa stabilim daca sunt fezabile in mod realist si rezonabil.

Codul muncii nu poate cuprinde toate situatiile ce se pot intalni in practica. Aici intervin specialistii in legislatia muncii, managerii de resurse umane si interpretarea logica a prevederilor legale.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de muncacontracte de munca cu norma intreaga2 cim cu program 8 ore

Data aparitiei: 15 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cate contracte de munca cu durata de 8 ore pe zi poate incheia un angajat? Nota: 3.86 din 5 - 115 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
[x]