IMPORTANT!
Legea mai prevede ca, negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
"Contractul nostru colectiv, prelungit prin act aditional cu o perioada de 12 luni, a expirat in data de 23.12.2018. Anterior acestei date am inceput negocierile pentru un nou contract colectiv, negocieri care inca nu au fost finalizate ( prelungirea acestora fiind facuta prin acordul partilor). Este reglementata o perioada maxima in ce priveste durata negocierilor colective, atata timp cat ele se prelungesc de comun acord? Contractul colectiv de munca poate fi refacut in totalitate (de la zero- ca si format, editare, etc ), daca ambele parti sunt de acord?"
La art. 129 alin. (5) din Legea 62/2011 privind dialogul social este prevazuta durata negocierii colective care nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat cu acordul partilor. Asa incat daca exista acordul partilor durata negocierii se poate prelungi fara sa existe o limita.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Totodata, contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea oricaror clauze convenite de parti (art. 129 alin. (6) din Legea 62/2011).
ATENTIE:
In ceea ce priveste modificarea contractului, conform art. 150 alin. (1) din Legea 62/2011, modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul.
In situatia mai sus mentionata nu se doreste modificarea contractului ci renegocierea unui nou contract dupa incetarea celui vechi. Astfel incat noul contract colectiv poate fi negociat de la zero daca aceasta este dorinta partilor.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>