Renegocierea contractului colectiv de munca (CCM) in 2019. Poate fi refacut in totalitate, daca ambele parti sunt de acord?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
04 Aprilie 2019
04 Aprilie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
renegociere ccmart 229 codul munciirefacere CCMexpirare ccm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, potrivit art.229 din Codul Muncii, contractul colectiv de munca (CCM) este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

IMPORTANT!

Legea mai prevede ca, negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.


"Contractul nostru colectiv, prelungit prin act aditional cu o perioada de 12 luni, a expirat in data de 23.12.2018. Anterior acestei date am inceput negocierile pentru un nou contract colectiv, negocieri care inca nu au fost finalizate ( prelungirea acestora fiind facuta prin acordul partilor). Este reglementata o perioada maxima in ce priveste durata negocierilor colective, atata timp cat ele se prelungesc de comun acord? Contractul colectiv de munca poate fi refacut in totalitate (de la zero- ca si format, editare, etc ), daca ambele parti sunt de acord?"


La art. 129 alin. (5) din Legea 62/2011 privind dialogul social este prevazuta durata negocierii colective care nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat cu acordul partilor. Asa incat daca exista acordul partilor durata negocierii se poate prelungi fara sa existe o limita.


Totodata, contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea oricaror clauze convenite de parti (art. 129 alin. (6) din Legea 62/2011).

ATENTIE:

In ceea ce priveste modificarea contractului, conform art. 150 alin. (1) din Legea 62/2011, modificarile aduse contractului colectiv de munca se consemneaza intr-un act aditional semnat de toate partile care au incheiat contractul.

In situatia mai sus mentionata nu se doreste modificarea contractului ci renegocierea unui nou contract dupa incetarea celui vechi. Astfel incat noul contract colectiv poate fi negociat de la zero daca aceasta este dorinta partilor.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]