Potrivit calculelor Consiliului Fiscal, in economia romaneasca actuala exista un numar de 4,2 milioane de salariati, insa numarul persoanelor care desfasoara activitate la negru este destul de mare, depasind 2,3 milioane. Conform unor calcule estimative facute de Ziarul Financiar, pentru fiecare salariat care lucreaza la negru cu un salariul minim de 180 de euro statul roman pierde 100 euro / angajat ca urmare a neincasarii impozitului si contributiilor sociale obligatorii. Astfel ca suma pe care statul o pierde anual ca urmare a munci la negru se ridica undeva la aproximativ 2,76 miliarde de euro.
Odata cu modificarile aduse Codului muncii prin legea 40/2011, pedepsele pentru angajatorii care folosesc munca la negru s-au inasprit, un angajator riscand inclusiv inchioare daca se constata ca in compania sa exista mai mult de 5 angajati incadrati fara forme legale, respectiv contract individual de munca incheiat in conformitate cu Codul muncii republicat. Cu toate acestea, numarul locurilor de munca nu este suficient.
In decursul primelor 11 luni ale anului trecut inspectorii de munca au facut aproape 100.000 de controale pentru depistarea muncii la negru, cu 15% mai multe fata de anul 2010 si au gasit peste 9.700 de angajatori care foloseau munca la negru (cu 11,9% mai multi fata de anul anterior). Amenzile acordate acestor angajatori, care au angajat 29.000 de persoane fara forme legale, au fost in cuantum de 24,5 milioane de euro.
"Intr-adevar, modificarea Codului muncii care califica drept infractiune munca la negru a scos o parte din locurile de munca la suprafata (dupa estimarile noastre, doar un procent de 4%). Insa realitatea arata ca, fara indoiala, acest fenomen nu este inca stapânit de autoritati. Trebuie facute in continuare eforturi: scaderea contributiilor platite de salariat si angajatori, continuarea campaniilor de control, dar si constientizarea si resposabilizarea lucratorilor privind efectul benefic al incheierii contractului individual de munca", a afirmat avocatul specializat in dreptul muncii Costel Gilca, managing partner la SCPA Gilca & Vasiliu.
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Din datele puse la dispozitie de Consiliul Fiscal reiese ca munca la negru este cu 900.000 de persoane mai mare in prezent in comparatie cu anul 2008. Aceasta crestere poate fi explicata, statistic, si prin faptul ca, luni la rand, rata somajului scadea in 2009 si in 2010, dar numarul de salariati nu reusea sa creasca. In prezent, la o populatie apta de munca de aproape 10 milioane de persoane, exista 4,2 milioane de salariati si mai putin de 426.000 de someri (la o rata a somajului inregistrat de 4,7%).
Sursa: Ziarul Financiar