Consiliul Tripartit pentru Dialog Social nu va avea in componenta reprezentanti ai Guvernului

30 Martie 2011
30 Martie 2011
Consiliul de Dialog SocialLegea Dialogului Socialsocietatea civilasindicatepatronate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ioan Botis, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a declarat pentru Hotnews ca Guvernul va trebui sa se retraga din Consiliul Economic si Social (CES) si sa lase loc reprezentantilor societatii civile, care alaturi de sindicate si patronate, vor forma un Consiliu National Tripartit pentru Dialog Social. Respectivul consiliu va fi constituit dupa modelul Comitetului Economic si Social European.

Reprezentantii societatii civile vor fi numiti de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii. Printre acestia se vor afla reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai organizatiilor de pensionari, dar si alte categorii.

Ministrul a explicat ca acest "for de dezbatere" va avea in componenta 15 membri numiti de patronate, 15 numiti de sindicate si 15 reprezentand societatea civila, a scris sursa citata, mentionand ca aceste prevederi sunt cuprinse in Legea Dialogului Social, proiect aflat in dezbatere publica.

Potrivit proiectului, cei 15 membri, reprezentand societatea civila, vor fi numiti din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizatiilor pentru protectia consumatorilor, comunitatii stiintifice si academice, organizatiilor de agricultori, organizatiilor de pensionari, organizatiilor comunitatilor locale, asociatiilor care reprezinta familia si persoanele cu dizabilitati si alte organizatii neguvernamentale.

Fiecare confederatie patronala sau sindicala reprezentativa la nivel national are de drept cel putin un loc in Consiliul Economic si Social, se mai arata in proiect. Repartizarea locurilor aferente fiecarei organizatii patronale si sindicale in Consiliul Economic si Social se face proportional cu numarul total de membri de sindicat al fiecarei confederatii, respectiv numarul total de angajati din unitatile membre ale confederatiei patronale, inainte de nominalizarea acestora in Consiliul Economic si Social.

Fiecare confederatie patronala si sindicala reprezentativa la nivel national, precum si organizatie a societatii civile, care detine unul sau mai multe locuri in Consiliul Economic si Social, nominalizeaza persoana sau persoanele, dupa caz, care urmeaza sa ii reprezinte in cadrul Consiliului Economic si Social.

Membrii Consiliului Economic si Social sunt numiti pe o perioada de 4 ani. Mandatul membrilor poate fi reinnoit.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]