Medicii se vor pensiona la 67 de ani! Camera Deputatilor a votat FAVORABIL proiectul de lege, pentru a doua oara

varsta pensionare medicimajorare varsta pensionare medici 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 5.04.2018
 
Actul normativ de modificare a Legii nr.95/2006 in ceea ce priveste reforma in domeniul sanatatii a fost votat favorabil de catre Camera Deputatilor, in cursul zilei de 4.04.2018. Proiectul de lege stabileste ca medicii se vor pensiona la varsta de 67 de ani, in mod obligatoriu.
 
Este a doua oara cand acest proiect este adoptat de Guvern, asa ca ramane de vazut daca de aceasta data va fi promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Initial, proiectul a fost trimis inapoi in Parlament, de catre presedintele tarii.
 
 
De aceasta data, senatorii au propus ca medicii sa se pensioneze la varsta de 67 de ani, doar la cerere. Dar...surpriza! Deputatii au decis in data de 4 aprilie a.c sa revina la forma initiala a propunerii, adica medicii, de orice sex, sa se pensioneze la varsta de 67 de ani, in mod OBLIGATORIU.
 
Asa ca ramane de vazut ce se va petrece de aceasta data, disputele fiind aprinse pe aceasta tema.
 

UPDATE 8.03.2018:
 
Medicii se vor putea pensiona la 67 de ani, dar doar la cerere, conform votului senatorilor din data de 8 martie, a.c, acestia revenind asupra unei propuneri mai vechi de prelungire a varstei de pensionare a acestora.
 
Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 fusese votat favorabil de Parlament, in cursul lui 2017 si stabilea ca varsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, sa creasca la 67 de ani, in mod obligatoriu.
 
Dar presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa promulge legea in aceasta forma, asa ca a fost trimisa din nou in Parlament, care a revenit asupra proiectului de lege.
 
Proiectul stabileste ca: "Medicii se pensioneaza la cerere, la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se va depune, de catre medic, la unitatea angajatoare in anul anterior implinirii varstei de pensionare si cu cel putin 3 luni inaintea datei de implinire a varstei de pensionare."
 
Asa ca doar medicii care doresc se vor pensiona la varsta de 67 de ani, legea avand neavand un caracter obligatoriu.

Intr-o tara care se afla in criza de personal medical, autoritatile trebuie sa vina cu solutii pentru a stopa efectele acesteia, asa ca s-au gandit sa majoreze varsta de pensionare a medicilor la 67 de ani, de la 65, atat cat este in prezent.

Asa arata votul decisiv al Camerei Deputatilor, care decidea, in 2017, ca atat medicii femei cat si barbati ar trebui sa munceasca mai mult, pentru a acoperi deficitul existent. Cei care vor sa lucreze si dincolo de varsta de 67 de ani, vor avea nevoie de o derogare in acest sens, pentru care trebuie sa prezinte o asigurare profesionala.

Proiectul mai are in vedere si majorarea indemnizatiilor pentru anumite categorii de angajati din casele de asigurari de sanatate.

Cea mai mare problema o constituie lipsa de personal, acesta fiind unul dintre motivele principale din spatele acestei decizii de majorare a varstei de pensionare.

Cresc si indemnizatiile primite de consiliile administrative ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ale caselor de sanatate teritoriale.

In acest context, membrii Consiliului de administratie al CNAS vor avea parte de o indemnizatie egala cu valoarea de 15% din cea a presedintelui de la CNAS. In momentul acesta, indemnizatia reprezinta doar 1%.


ATENTIE! Pentru ca acest proiect de lege sa intre in vigoare are nevoie de acordul presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial. De abia atunci va incepe sa produca efecte la nivel de tara.


Ministrul Finantelor Publice: de ce solicitarile sindicatelor din sanatate nu vor fi aprobate

Ministrul Finantelor Publice a tinut sa faca mai multe precizari legate de solicitarile sindicatelor din sanatate, atragand atentia asupra faptului ca pretentiile acestora nu vor fi indeplinite niciodata, probabil.


Ministrul a mentionat ca nu e firesc ca personalul medical sa aiba sporuri de 300%, pe langa salariu:

"Am avut discutii cu sindicatele din sanatate de mai multe ori. Au venit si la Ministerul de Finante si au pichetat. Discutiile astazi sunt in jurul modului de repartizare a acelor sporuri. In bugetul ...citeste mai multe despre salariile personalului medical aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
varsta pensionare medicimajorare varsta pensionare medici 2017

Data aparitiei: 05 Aprilie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Medicii se vor pensiona la 67 de ani! Camera Deputatilor a votat FAVORABIL proiectul de lege, pentru a doua oara Nota: 4.25 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]