UPDATE 5.04.2018
Actul normativ de modificare a Legii nr.95/2006 in ceea ce priveste reforma in domeniul sanatatii a fost votat favorabil de catre Camera Deputatilor, in cursul zilei de 4.04.2018. Proiectul de lege stabileste ca medicii se vor pensiona la varsta de 67 de ani, in mod obligatoriu.
Este a doua oara cand acest proiect este adoptat de Guvern, asa ca ramane de vazut daca de aceasta data va fi promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Initial, proiectul a fost trimis inapoi in Parlament, de catre presedintele tarii.
De aceasta data, senatorii au propus ca medicii sa se pensioneze la varsta de 67 de ani, doar la cerere. Dar...surpriza! Deputatii au decis in data de 4 aprilie a.c sa revina la forma initiala a propunerii, adica medicii, de orice sex, sa se pensioneze la varsta de 67 de ani, in mod OBLIGATORIU.
Asa ca ramane de vazut ce se va petrece de aceasta data, disputele fiind aprinse pe aceasta tema.
UPDATE 8.03.2018:
Medicii se vor putea pensiona la 67 de ani, dar doar la cerere, conform votului senatorilor din data de 8 martie, a.c, acestia revenind asupra unei propuneri mai vechi de prelungire a varstei de pensionare a acestora.
Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 fusese votat favorabil de Parlament, in cursul lui 2017 si stabilea ca varsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, sa creasca la 67 de ani, in mod obligatoriu.
Dar presedintele Klaus Iohannis nu a dorit sa promulge legea in aceasta forma, asa ca a fost trimisa din nou in Parlament, care a revenit asupra proiectului de lege.
Proiectul stabileste ca: "Medicii se pensioneaza la cerere, la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se va depune, de catre medic, la unitatea angajatoare in anul anterior implinirii varstei de pensionare si cu cel putin 3 luni inaintea datei de implinire a varstei de pensionare."
Asa ca doar medicii care doresc se vor pensiona la varsta de 67 de ani, legea avand neavand un caracter obligatoriu.
Intr-o tara care se afla in criza de personal medical, autoritatile trebuie sa vina cu solutii pentru a stopa efectele acesteia, asa ca s-au gandit sa majoreze varsta de pensionare a medicilor la 67 de ani, de la 65, atat cat este in prezent.
Asa arata votul decisiv al Camerei Deputatilor, care decidea, in 2017, ca atat medicii femei cat si barbati ar trebui sa munceasca mai mult, pentru a acoperi deficitul existent. Cei care vor sa lucreze si dincolo de varsta de 67 de ani, vor avea nevoie de o derogare in acest sens, pentru care trebuie sa prezinte o asigurare profesionala.
Proiectul mai are in vedere si majorarea indemnizatiilor pentru anumite categorii de angajati din casele de asigurari de sanatate.
Cea mai mare problema o constituie lipsa de personal, acesta fiind unul dintre motivele principale din spatele acestei decizii de majorare a varstei de pensionare. Cresc si indemnizatiile primite de consiliile administrative ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ale caselor de sanatate teritoriale.
In acest context, membrii Consiliului de administratie al CNAS vor avea parte de o indemnizatie egala cu valoarea de 15% din cea a presedintelui de la CNAS. In momentul acesta, indemnizatia reprezinta doar 1%. ATENTIE! Pentru ca acest proiect de lege sa intre in vigoare are nevoie de acordul presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial. De abia atunci va incepe sa produca efecte la nivel de tara.
Ministrul Finantelor Publice: de ce solicitarile sindicatelor din sanatate nu vor fi aprobate Ministrul Finantelor Publice a tinut sa faca mai multe precizari legate de solicitarile sindicatelor din sanatate, atragand atentia asupra faptului ca pretentiile acestora nu vor fi indeplinite niciodata, probabil.
Ministrul a mentionat ca nu e firesc ca personalul medical sa aiba sporuri de 300%, pe langa salariu: "Am avut discutii cu sindicatele din sanatate de mai multe ori. Au venit si la Ministerul de Finante si au pichetat. Discutiile astazi sunt in jurul modului de repartizare a acelor sporuri. In bugetul ...
citeste mai multe despre salariile personalului medical aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<