Aceasta obligatie trebuie indeplinita imediat cum inceteaza CIM, indiferent daca salariatul a solicitat-o sau nu. In acest sens, art. 34 alin (5) din Codul Muncii stabileste acest aspect.
"Mai este obligatoriu sporul de 5% pentru vechimea intre 3 si 5 ani in campul muncii?"
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii.ro:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Sporul de vechime nu este reglementat de lege. In acest context, angajatorul are obligatia sa il acorde daca a fost stabilit prin contractul colectiv sau individual de munca.
ATENTIE!
De asemenea, conditiile in care se acorda acest spor sunt cele prevazute in contractul colectiv/individual de munca. Prin urmare, veti acorda sporul de vechime in conditiile stabilite in contractul colectiv sau in contractul individual de munca.
Acest spor de 5% pentru vechimea intre 3 si 5 ani a fost reglementat in contractul colectiv de munca unic la nivel national.
IMPORTANT
In Romania nu mai exista contract colectiv de munca unic la nivel national din 2011. Ultimul contract colectiv de munca unic la nivel national a fost inregistrat pentru perioada 2007 – 2010.
In acest contract s-a stabilit ca pentru vechime in munca salariatul beneficiaza de un spor de 5% pentru 3 ani vechime, 10% pentru 5 ani de vechime, 15% pentru 10 ani vechime, 20% pentru 15 ani de vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza.
Legea dialogului social, aproape de finalizare. Ce a declarat ministrul Muncii
Ministrul a tinut sa precizeze ca, in acest mod, odata cu adoptarea noii legi se va rezolva si problema contractelor colective de munca.
"Rezolvam in mare parte ceea ce inseamna contractele colective de munca, contractele colective de munca la nivel national dar, foarte important, si la nivel de ramura. Prin aceste contracte si prin aceste prevederi din legea dialogului social, practic, ne dorim sa intarim mai mult dialogul social direct intre patronate si sindicate, pentru ca acum se pare ca lipseste acest dialog si este rolul nostru ca legiuitor si ca guvern sa ne ocupam de acest lucru," a precizat Budai...citeste mai multe despre contractul colectiv de munca aici >>>