"Ministerul Muncii vrea sa desfiinteze Contractele Colective de Munca"

18 Ianuarie 2011
18 Ianuarie 2011
contract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Patronatele sustin ca MMFPS vrea sa desfiinteze contractele colective de munca. Presedintele UGIR-1930, Cezar Corici, sustine ca ministrul Muncii, Ioan Botis a propus sindicatelor si patronatelor desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national si de ramura, iar acestea nu au fost de acord, pentru ca acest lucru ar duce la concurenta neloiala.

 
Cezar Corici a precizat ca ministrul Muncii, Ioan Botis, le-a propus desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national si de ramura, iar sindicatele si patronatele nu au fost de acord, pentru ca acest lucru ar duce la concurenta neloiala, la lipsa de predictibilitate pe piata muncii si la eliminarea organizatiilor sindicale si patronale care au rolul de a negocia contractele colective.

 “Angajatii vor fi presati de angajatori sa fie platiti partial la negru, iar incasarile la bugetul de stat se vor diminua. Ne deranjeaza si lipsa de predictibilitate, pentru ca nu se va stii care este salariul minim, iar acest lucru va duce probabil si la desfiintarea sindicatelor si patronatelor, deoarece principalul rol al acestora este negocierea contractelor colective de munca”, a spus Corici.

 Reprezentantul patronatelor spera ca intalnirea cu Emil Boc programata marti seara sa rezolve aceasta problema.

 La randul sau, directorul Directiei de Dialog Social din Ministerul Muncii, Serghei Mesaros, a spus ca ministrul Ioan Botis nu a propus desfiintarea contractelor colective de munca, ci a vorbit de faptul ca acestea trebuie sa se aplice la un intreg sector doar daca este semnat de cel putin jumatate dintre cei acoperiti de acest contract.

 “Ministerul Muncii nu poate desfiinta un contract. Problema este ca ambele parti, atat sindicatele cat si patronatele, vor sa discute si in numele celor care nu sunt afiliati la organizatiile lor. Patronatele spun, de exemplu, ca reprezinta 5% dintr-o ramura si incheie contractul colectiv la nivel de ramura cu sindicatele respective, dar ei vor ca acest contract sa se aplice si celor 95% din ramura, chiar daca nu sunt parte la acest contract, vor sa se aplice indiferent de ce au negociat. Dar de ce trebuie sa respecte un tert un contract la care nu e parte, nu l-a negociat si nu a fost reprezentat la negocieri?”, a explicat Mesaros.

 Pe de alta parte, presedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, spune ca daca vor fi desfiintate contractele colective, angajatul devine un sclav la dispozitia angajatorului.

NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]