Noul Contract Colectiv de munca la nivel sectorial

codul de dialog socialcontractul colectiv de muncacontract colectiv sectorialcontractul colectiv de munca pe unitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul si-a angajat raspunderea, luni, in fata Parlamentului pentru proiectul Codului de dialog social.

Viitorul cod, elaborat de Ministerul Muncii, va reuni reglementarile privind patronatele, sindicatele, dialogul social, conflictele colective de munca, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social.
 
Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale la nivel de ramura.
 
Proiectul mai interzice expres negocierea unor drepturi materiale care sa excedeze bugetul de venituri si cheltuieli alocat pentru institutia respectiva.
 
De asemenea, sindicatele urmeaza sa devina reprezentative doar daca au inscrisi ca membri cel putin 50% plus unu din totalul angajatilor unitatii respective. In legislatia actuala, sindicatele pot negocia in mod automat contractul colectiv de munca pe unitate daca au in componenta cel putin o treime din numarul salariatilor.
 
Functionarul care intra in greva nu va mai fi, ca pana in acum, salarizat pentru acea perioada, potrivit unei alte prevederi a proiectului de Cod de dialog social. In schimb, acestuia i se vor recunoaste asigurarile de sanatate.
 
Codul de dialog social mai prevede ca Guvernul sa se retraga din Consiliul Economic si Social, dar sa numeasca reprezentanti ai societatii civile in CES.
 
Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege.
 
Guvernul a acceptat doar 19 amendamente ale coalitiei de guvernare la proiectul legii salarizarii profesorilor si la Codul Social dintr-un total de 144 propuneri formulate de catre parlamentari, cele mai multe dintre acestea rezolvand probleme de acuratete a formularii si de corelare legislativa.
 
Prin cele mai importante amendamente acceptate la Codul Social este si cel care stabileste, la propunerea UNPR, ca in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative, contractul colectiv de munca sa fie negociat de catre reprezentantii federatiei la solicitarea si in baza mandatului daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea". Daca exista un sindicat neafiliat la o federatie reprezentativa "in sectorul de activitate din care face parte unitatea" sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
 
Sintagma "in sectorul de activitate din care face parte unitatea" a fost introdusa pentru a se evita situatiile in care o federatie sindicala reprezentativa in alt sector de activitate decat cel in care are loc negocierea sa influenteze si/sau distorsioneze desfasurarea si rezultatele acesteia.
 
In cazul in care la nivelul de grupului de unitati nu exista organizatii sindicale reprezentative care sa reprezinte cel putin jumatate din numarul total de angajati ai grupului de unitati, la negocierea contractului colectiv de munca salariatii sunt reprezentati de catre reprezentantii mandatati de organizatiile sindicale reprezentative din cadrul fiecarei unitati care au decis constituirea grupului. Pentru unitatile membre ale grupului in care nu exista sindicate reprezentative, dar exista sindicate afiliate la federatii reprezentative in sectorul de activitate in care s-a constituit grupul, angajatii sunt reprezentati de catre federatiile respective, in baza solicitarii si mandatului sindicatelor si reprezentantii angajatilor din respectivele unitati.
 
A fost eliminata (la propunerea UNPR) prevederea conform careia principiul reprezentarii angajatilor de catre sindicate in conflictele colective de munca la nivel de unitate se aplica si la nivelul subunitatilor sau al unor compartimente din aceeasi unitate, pe considerentul ca astfel de conflicte pot avea loc la nivel de unitate, grup de unitati si sectoare de activitate, nu si la nivelul subunitatilor sau al unor compartimente din aceeasi unitate.
 
In proiectul Codului de Dialog Social se va stabili totodata ca reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a legii produce efecte "dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate".
 
"Amendamentul este acceptat pentru alinierea tuturor organizatiilor sindicale si patronale la prevederile legislatiei adoptate intr-o perioada de timp rezonabila (nu de ordinul anilor). Amendamentul propune ca, dupa intrarea in vigoare a legii, reprezentativitatea invocata de organizatiile sindicale si patronale sa fie conforma cu prevederile legii", este argumentul Guvernului.
 
Au fost acceptate si doua amendamente prin care se stabileste ca o organizatie sindicala este o "denumire generica" pentru sindicat, federatie sau confederatie sindicala si se constituie pe baza dreptului de libera asociere in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in contractele colective si individuale de munca sau in acordurile colective de munca, precum si in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, pentru promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor sai.
 
Se mentine (la propunerea UDMR) prevederea actuala conform careia pentru constituirea organizatii de sindicat este necesar un numar de cel putin 15 angajati din aceeasi unitate, iar organizatiilor sindicale li se va recunoaste (la propunerea UNPR) calitatea procesuala activa in apararea drepturilor membrilor sai, pentru diminuarea "presiunii" exercitate de angajator asupra angajatului in cazul unui litigiu de munca.
 
La propunerea PDL s-a decis ca plenul Consiliului Economic si Social sa fie constituit dintr-un numar de 45 de membri, incluzand insa presedintele si vicepresedintii.
 
Este introdus si un aliniat nou prin care sindicatul este definit drept o forma de organizare voluntara a angajatilor in scopul apararii drepturilor si promovarii intereselor lor profesionale, economice si sociale, in relatia cu angajatorul.
 
"Definirea organizatiei sindicale este necesara pentru simetrie cu organizatia patronala sau de angajatori. Apreciem ca legea dialogului social trebuie sa cuprinda la definitii sindicatul ca forma de organizare a angajatilor in scopul apararii si promovarii drepturilor lor", este argumentul Guvernului pentru acceptarea acestor amendamente.
 
Organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, statutele functionarilor publici, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, precum si din acordurile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici, in fata instantelor judecatoresti, organelor de jurisdictie, a altor institutii sau autoritati ale statului, prin aparatori proprii sau alesi.
 
Opozitia are la dispozitie trei zile pentru a depune o motiune de cenzura, iar daca nu o va face sau daca eventuala motiune de cenzura va fi respinsa de Parlament, proiectul de lege se considera adoptat si merge la presedintele Traian Basescu, pentru promulgare.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul de dialog socialcontractul colectiv de muncacontract colectiv sectorialcontractul colectiv de munca pe unitate

Data aparitiei: 19 Aprilie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noul Contract Colectiv de munca la nivel sectorial Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]