Dialogul social bipartit (sindicate, patronate) se regaseste preponderent in procesul de negociere si incheiere a contractelor colective de munca. In Romania, contractele colective de munca se incheie la nivel national, sectorial (ramuri si grupuri de unitati) si unitati economice (la cele cu peste 21 de angajati). La negocieri participa organizatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national, de ramura sau unitate.
Datorita principiului de aplicare "erga omnes", negocierea si incheierea contractelor colective de munca au o importanta deosebita. Negocierea acestora este reglementata de Legea nr. 130/1996 care precizeaza continutul, procedura si aplicabilitatea contractului colectiv de munca, precum si criteriile de reprezentativitate pentru partenerii sociali.
O alta forma a dialogului social bipartit este cea referitoare la solutionarea conflictelor colective de munca reglementata prin Legea nr. 168/1999 - privind solutionarea conflictelor de munca, care prevede procedurile de solutionare a conflictelor de drepturi sau de interese (conciliere, mediere, arbitraj sau greva).
Ca prioritati ale dialogului social bipartit mentionam cresterea gradului de acoperire a contractelor colective de munca la nivel sectorial si cresterea capacitatii partenerilor sociali in procesul de negociere colectiva si implementare a acquis-ului comunitar. in acest sens, se deruleaza diverse programe de pregatire a partenerilor sociali dintre care mentionam Programul PHARE "Promovarea dialogului social autonom" derulat in parteneriat cu Germania.
![Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari](https://www.rs.ro/dbimg/product/274-consilier-codul.jpg)
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
![Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM](https://www.rs.ro/dbimg/product/3016-instruire-si-te.png)
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
![Noua lege a pensiilor Ghid practic](https://www.rs.ro/dbimg/product/3026-noua-lege-a-pen.png)
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ca o concluzie, apreciem ca perspectivele dezvoltarii dialogului social bipartit bazate pe cresterea capacitatii partenerilor sociali vor genera implicarea accentuata a acestora in rezolvarea problemelor cu caracter economic si social si vor genera noi forme de parteneriat benefice pentru asigurarea unui climat de pace si stabilitate sociala.
Sursa: Ministerul Muncii