Comisia Europeana - Promovarea muncii decente la nivel mondial si INTERZICEREA produselor obtinute prin munca fortata

munca decentainterzicere munca fortataproduse munca fortata
Comisia Europeana - Promovarea muncii decente la nivel mondial si INTERZICEREA produselor obtinute prin munca fortata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana isi prezinta Comunicarea privind munca decenta la nivel mondial, care reafirma angajamentul UE de a promova munca decenta atat pe plan intern, cat si in intreaga lume. Eliminarea muncii copiilor si a muncii fortate se afla in centrul acestui efort.
 
Cele mai recente cifre arata ca munca decenta nu este, deocamdata, o realitate pentru multe persoane din intreaga lume si ca mai sunt inca multe de facut: 160 de milioane de copii – unul din zece la nivel mondial – sunt victime ale muncii copiilor, iar 25 de milioane de persoane se afla intr-o situatie de munca fortata, informeaza site-ul Comisiei Europene
 
UE promoveaza munca decenta in toate sectoarele si domeniile de politica, in conformitate cu o abordare cuprinzatoare care vizeaza lucratorii de pe pietele interne, din tarile terte si din lanturile de aprovizionare globale. Comunicarea adoptata stabileste politicile interne si externe pe care UE le utilizeaza pentru a pune in aplicare munca decenta la nivel mondial, plasand acest obiectiv in centrul unei redresari favorabile incluziunii, durabile si reziliente in urma pandemiei.
 
Ca parte a acestei abordari cuprinzatoare, Comisia pregateste un nou instrument legislativ pentru a interzice efectiv intrarea pe piata UE a produselor obtinute prin munca fortata, astfel cum a anuntat presedinta von der Leyen in discursul sau privind starea Uniunii. Acest instrument va acoperi bunurile produse in interiorul si in afara UE, combinand o interdictie cu un cadru solid de asigurare a respectarii normelor. Instrumentul se va baza pe standardele internationale si va completa initiativele orizontale si sectoriale existente ale UE, in special obligatiile privind diligenta necesara si transparenta.
 

Munca decenta: UE ca lider responsabil la nivel mondial

 
UE a luat deja masuri ferme pentru a promova munca decenta la nivel mondial, contribuind la imbunatatirea vietii oamenilor din intreaga lume. In ultimele decenii s-a inregistrat, de asemenea, o reducere semnificativa la nivel mondial a numarului de copii exploatati prin munca (de la 245,5 milioane in 2000 la 151,6 milioane in 2016). Cu toate acestea, numarul copiilor exploatati prin munca a crescut cu peste 8 milioane intre 2016 si 2020, inversand tendinta pozitiva anterioara. In acelasi timp, pandemia mondiala de COVID-19 si transformarile din lumea muncii, inclusiv ca urmare a progreselor tehnologice, a crizei climatice, a schimbarilor demografice si a globalizarii, pot avea un impact asupra standardelor de munca si asupra protectiei lucratorilor.
 
In acest context, UE se angajeaza sa consolideze angajamentul sau existent si sa isi extinda rolul de lider responsabil in lumea muncii, utilizand toate instrumentele disponibile si dezvoltandu-le in continuare. Consumatorii solicita din ce in ce mai mult bunuri care sunt produse intr-un mod durabil si echitabil si care asigura locuri de munca decente pentru cei care le produc. Astfel cum s-a reflectat in dezbaterile din cadrul Conferintei privind viitorul Europei, cetatenii europeni se asteapta ca UE sa isi asume un rol de lider in promovarea celor mai inalte standarde in intreaga lume.
 
UE isi va intensifica actiunile, orientandu-se in functie de cele patru elemente ale conceptului universal de munca decenta, astfel cum a fost elaborat de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) si reflectat in obiectivele de dezvoltare durabila ale Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Printre aceste elemente se numara: (1) promovarea ocuparii fortei de munca; (2) standardele si drepturile la locul de munca, inclusiv eliminarea muncii fortate si a muncii copiilor; (3) protectia sociala; (4) dialogul social si guvernanta tripartita. Egalitatea de gen si nediscriminarea sunt aspecte transversale ale acestor obiective.
 

Instrumente esentiale pentru munca decenta la nivel mondial

 
Comunicarea stabileste instrumentele viitoare si existente ale UE in patru domenii:
 
Politicile si initiativele UE cu impact dincolo de granitele UE. Printre instrumentele esentiale de acest tip se numara:
 
Politicile UE care stabilesc standarde deschizatoare de drumuri la nivel mondial in ceea ce priveste responsabilitatea si transparenta intreprinderilor, cum ar fi propunerea de directiva privind diligenta necesara in materie de durabilitate a intreprinderilor si viitoarea propunere legislativa privind munca fortata.
 
Orientarile si dispozitiile juridice ale UE privind achizitiile publice durabile din punct de vedere social vor ajuta sectorul public sa conduca prin puterea exemplului.
 
Politicile sectoriale ale UE, de exemplu cele privind alimentele, mineralele si textilele, consolideaza respectarea standardelor internationale in domeniul muncii.
 
Relatiile bilaterale si regionale ale UE: Printre instrumentele esentiale de acest tip se numara:
 
  1. Politica comerciala a UE, care promoveaza standardele internationale in domeniul muncii.
  2. Respectarea drepturilor lucratorilor in tarile terte este o parte esentiala a politicilor UE in domeniul drepturilor omului.
  3. Politica UE de extindere si de vecinatate, care promoveaza munca decenta in tarile invecinate.
 
UE in forurile internationale si multilaterale: Printre instrumentele esentiale de acest tip se numara:
 
Sprijinul UE pentru punerea in aplicare a instrumentelor ONU privind munca decenta si contributia activa a UE la stabilirea standardelor de munca prin intermediul OIM.
 
Sprijinul UE pentru reformarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) in vederea integrarii dimensiunii sociale a globalizarii.
In formatele G20 si G7, UE coopereaza cu alte puteri economice mondiale pentru a promova munca decenta.
 
Colaborarea cu partile interesate si in cadrul parteneriatelor globale: Printre instrumentele esentiale de acest tip se numara:
 
Sprijinul UE pentru partenerii sociali cu scopul de a asigura respectarea drepturilor lucratorilor in cadrul lanturilor de aprovizionare.
Colaborarea UE cu actorii societatii civile in vederea promovarii unor medii sigure si propice pentru societatea civila.
 
Sprijinul UE pentru parteneriate globale si initiative multipartite privind munca decenta, in domenii precum securitatea si sanatatea in munca.
Ca parte a „pachetului ei privind o economie justa si durabila”, Comisia prezinta si o propunere de Directiva privind diligenta necesara in materie de durabilitate a intreprinderilor. Propunerea urmareste sa promoveze un comportament durabil si responsabil al intreprinderilor in cadrul lanturilor valorice globale.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca decentainterzicere munca fortataproduse munca fortata

Data aparitiei: 24 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comisia Europeana - Promovarea muncii decente la nivel mondial si INTERZICEREA produselor obtinute prin munca fortata Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]