100 profesii noi intra in Codul Ocupatiilor din Romania

codul ocupatiilor din romaniaclasificarea ocupatiilor din romaniaactualizare cor romania
100 profesii noi intra in Codul Ocupatiilor din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Muncii si-a exprimat din nou dorinta de a actualiza in perioada urmatoare Codul ocupatiilor din Romania, cu precizarea ca aproximativ 100 de meserii noi au fost identificate.
 
Astfel, ministerul Muncii are in plan actualizarea COR-ului (codul ocupatiilor din Romania), fiind identificate aproximativ 100 de meserii noi din care 50 de ocupatii vin sa raspunda evolutiilor din domeniul IT si digitalizare.
 
"Aceste cursuri de calificare pe care noi le oferim prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca trebuie adaptate noilor cerinte de pe piata muncii. Romania se dezvolta, intra intr-o competitie internationala. Nu mai poti sa mergi doar cu dulgheri si cu tamplari cu toate ca este o meserie foarte bine platita in strainatate, dar apar meserii ale viitorului pe care, daca noi nu le acceptam si nu le pregatim, o sa ne prinda viitorul nepregatiti. In ceea ce priveste competentele digitale ale tinerilor intre 16 si 24 de ani, Romania se afla la 56% fata de media europeana de 80%, iar la nivelul intregii populatii, competentele digitale sunt de 10% in timp ce la nivel european sunt de 33%. Asta inseamna meserii noi, calificari noi, pe care noi incepem sa le pregatim prin actualizarea COR-ului (codul ocupatiilor din Romania) unde deja am identificat aproximativ 100 de meserii noi, din care 50 de ocupatii vin sa raspunda evolutiilor din domeniul IT si digitalizare. De exemplu, analist de testare software, auditor de securitate cibernetica, investigatii digitale, expert in securitate cibernetica - sunt meserii noi, iar pe altele, care nu se mai folosesc de cel putin noua ani de zile, le scoatem din codul ocupatiilor pentru ca nu are rost sa focalizezi resurse pe lucruri care nu mai au legatura cu piata muncii", a anuntat Raluca Turcan, marti, cu ocazia lansarii studiului Costul educatiei: investitie, randament, impact, potrivit Agerpres.
 
 
De asemenea, conform aceleiasi surse, vor fi implementate noi programe de sprijin pentru copiii din comunitati dezavantajate, din zonele afectate semnificativ de saracie.
 
"Mi-am inceput mandatul de ministru al Muncii in Romania cu o radiografie pe asistenta sociala in Romania. Cei mai vulnerabili sunt: 65 plus, deci varstnici, eventual cu dizabilitati si copiii din familii monoparentale sau din familii cu foarte multi copii. Acei copii intra in sistemul de educatie. Intrebarea este: Resursele pe care le vedem pentru copii sau pentru sistemul de educatie, in general, ajung si la toti acei copii? Raspunsul meu, ca ministrul al Muncii, este nu. Merg in teritoriu si, de aceea, pe fonduri europene, pe partea de incluziune si dezvoltare sociala, pe partea de parteneriat in servicii sociale cu societatea civila incercam sa dezvoltam programe de sprijin pentru copiii din comunitati dezavantajate, din nuclee de saracie acuta. Si Romania are nuclee de saracie acuta", a precizat ministrul Muncii. 
 
Studiul a fost lansat marti, 12 octombrie, intr-o conferinta despre finantarea in educatie, organizata de World Vision Romania in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul ocupatiilor din romaniaclasificarea ocupatiilor din romaniaactualizare cor romania

Data aparitiei: 13 Octombrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

100 profesii noi intra in Codul Ocupatiilor din Romania Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]