Ministrul Muncii si-a exprimat din nou dorinta de a actualiza in perioada urmatoare Codul ocupatiilor din Romania, cu precizarea ca aproximativ 100 de meserii noi au fost identificate.
Astfel, ministerul Muncii are in plan actualizarea COR-ului (codul ocupatiilor din Romania), fiind identificate aproximativ 100 de meserii noi din care 50 de ocupatii vin sa raspunda evolutiilor din domeniul IT si digitalizare.
"Aceste cursuri de calificare pe care noi le oferim prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca trebuie adaptate noilor cerinte de pe piata muncii. Romania se dezvolta, intra intr-o competitie internationala. Nu mai poti sa mergi doar cu dulgheri si cu tamplari cu toate ca este o meserie foarte bine platita in strainatate, dar apar meserii ale viitorului pe care, daca noi nu le acceptam si nu le pregatim, o sa ne prinda viitorul nepregatiti. In ceea ce priveste competentele digitale ale tinerilor intre 16 si 24 de ani, Romania se afla la 56% fata de media europeana de 80%, iar la nivelul intregii populatii, competentele digitale sunt de 10% in timp ce la nivel european sunt de 33%. Asta inseamna meserii noi, calificari noi, pe care noi incepem sa le pregatim prin actualizarea COR-ului (codul ocupatiilor din Romania) unde deja am identificat aproximativ 100 de meserii noi, din care 50 de ocupatii vin sa raspunda evolutiilor din domeniul IT si digitalizare. De exemplu, analist de testare software, auditor de securitate cibernetica, investigatii digitale, expert in securitate cibernetica - sunt meserii noi, iar pe altele, care nu se mai folosesc de cel putin noua ani de zile, le scoatem din codul ocupatiilor pentru ca nu are rost sa focalizezi resurse pe lucruri care nu mai au legatura cu piata muncii", a anuntat Raluca Turcan, marti, cu ocazia lansarii studiului Costul educatiei: investitie, randament, impact, potrivit Agerpres.
De asemenea, conform aceleiasi surse, vor fi implementate noi programe de sprijin pentru copiii din comunitati dezavantajate, din zonele afectate semnificativ de saracie.
"Mi-am inceput mandatul de ministru al Muncii in Romania cu o radiografie pe asistenta sociala in Romania. Cei mai vulnerabili sunt: 65 plus, deci varstnici, eventual cu dizabilitati si copiii din familii monoparentale sau din familii cu foarte multi copii. Acei copii intra in sistemul de educatie. Intrebarea este: Resursele pe care le vedem pentru copii sau pentru sistemul de educatie, in general, ajung si la toti acei copii? Raspunsul meu, ca ministrul al Muncii, este nu. Merg in teritoriu si, de aceea, pe fonduri europene, pe partea de incluziune si dezvoltare sociala, pe partea de parteneriat in servicii sociale cu societatea civila incercam sa dezvoltam programe de sprijin pentru copiii din comunitati dezavantajate, din nuclee de saracie acuta. Si Romania are nuclee de saracie acuta", a precizat ministrul Muncii.
Studiul a fost lansat marti, 12 octombrie, intr-o conferinta despre finantarea in educatie, organizata de World Vision Romania in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<