"In data de 19 septembrie am primit informare de la Casa de pensii cu admiterea deciziei de pensionare anticipata partial pentru un angajat. La solicitarea angajatului nu am incetat contractul de munca, acesta dorind sa munceasca inca 10 zile, pana la sfarsitul lunii septembrie. Este in regula sa il incetez la data de 1 octombrie, sau trebuie obligatoriu sa il incetez la data de 19 septembrie, data la care Casa de pensii mi-a transmis informarea? In conditiile in care nu a incetat in Revisal contractul la 19 septembrie, cum pot proceda?"
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 5510
Raspunsul specialistului:
Conform art. 56 alin. (1) din Codul muncii:
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
Procedura de pensionare din 2023!
Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare.
Conform alin. (2) al aceluiasi articol:
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, Å?i se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
Astfel, contractul individual de munca a incetat la data de 19 septembrie 2022, data la care angajatorul a fost informat despre decizia de pensie. Practic prin informarea facuta de casa de pensii, angajatorului i-a fost comunicata decizia de pensie. Aceasta comunicare reprezinta in fapt aducerea la cunostinta angajatorului a deciziei de pensie anticipata. In termen de 5 zile lucratoare de la data instiintarii de catre casa de pensii, angajatorul trebuia sa emita decizia prin care constata ca a incetat contractul individual de munca la data de 19 septembrie 2022.
Aceasta incetare a contractului individual de munca este o incetare de drept care nu depinde de vointa salariatului sau a angajatorului.
Prin urmare, in situatia expusa s-a procedat in mod gresit cu incalcarea dispozitiilor legale mai sus citate.
La acest moment contractul individual de munca nu mai poate inceta cu data de 19 septembrie intrucat salariatul a prestat activitate in perioada ulterioara acestei date.
Salariatul va beneficia de pensie incepand cu data incetarii contractului individual de munca, aceasta data reprezentand data incetarii calitatii de asigurat.
Daca salariatului i-a fost comunicata decizia de pensie, solicitati-i o copie a acestei decizii si incetati contractul individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie facuta angajatorului de catre salariat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<