Pensia anticipata si informarea Casei de Pensii. Care va fi data de incetare CIM?

pensie anticipata 2022data incetare cim pensionare anticipatadecizie de pensie
Pensia anticipata si informarea Casei de Pensii. Care va fi data de incetare CIM?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In data de 19 septembrie am primit informare de la Casa de pensii cu admiterea deciziei de pensionare anticipata partial pentru un angajat. La solicitarea angajatului nu am incetat contractul de munca, acesta dorind sa munceasca inca 10 zile, pana la sfarsitul lunii septembrie. Este in regula sa il incetez la data de 1 octombrie, sau trebuie obligatoriu sa il incetez la data de 19 septembrie, data la care Casa de pensii mi-a transmis informarea? In conditiile in care nu a incetat in Revisal contractul la 19 septembrie, cum pot proceda?"
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: 5510
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 56 alin. (1) din Codul muncii:
 
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
 
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
 
Procedura de pensionare din 2023!
 
Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare.
 
Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii aici >>>
 
Conform alin. (2) al aceluiasi articol:
 
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)- j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, Å?i se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
 
Astfel, contractul individual de munca a incetat la data de 19 septembrie 2022, data la care angajatorul a fost informat despre decizia de pensie. Practic prin informarea facuta de casa de pensii, angajatorului i-a fost comunicata decizia de pensie. Aceasta comunicare reprezinta in fapt aducerea la cunostinta angajatorului a deciziei de pensie anticipata. In termen de 5 zile lucratoare de la data instiintarii de catre casa de pensii, angajatorul trebuia sa emita decizia prin care constata ca a incetat contractul individual de munca la data de 19 septembrie 2022.
 
Aceasta incetare a contractului individual de munca este o incetare de drept care nu depinde de vointa salariatului sau a angajatorului.
 
Prin urmare, in situatia expusa s-a procedat in mod gresit cu incalcarea dispozitiilor legale mai sus citate.
La acest moment contractul individual de munca nu mai poate inceta cu data de 19 septembrie intrucat salariatul  a prestat activitate in perioada ulterioara acestei date.
 
Salariatul va beneficia de pensie incepand cu data incetarii contractului individual de munca, aceasta data reprezentand data incetarii calitatii de asigurat.
 
Daca salariatului i-a fost comunicata decizia de pensie, solicitati-i o copie a acestei decizii si incetati contractul individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie facuta angajatorului de catre salariat.
 
Un raspuns oferit in octombrie 2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensie anticipata 2022data incetare cim pensionare anticipatadecizie de pensie

Data aparitiei: 12 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensia anticipata si informarea Casei de Pensii. Care va fi data de incetare CIM? Nota: 3.93 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]