legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Modificarea timpului de lucru. Va afecta stagiul de cotizare?

modificare timp de lucrutimpul de lucrustagiul de cotizarevechimea in muncatimp de lucru stagiu de cotizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 41 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.

Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.


ATENTIE!

Art. 17 din Codul muncii prevede ca anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice. Obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii actului aditional."Avem un angajat care este incadrat cu norma de 8 ore/zi, iar de la 01.12.2019 dorim sa modificam norma la 5 ore/zi (fara modificarea salariului). Modificarea normei de incadrare fara modificarea salariului, afecteaza vechimea in munca a angajatului?"


Alin. (5) al art. 17 din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare timpului de munca si a timpului de odihna. Astfel, orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract.


IMPORTANT!

Rezulta, din dispozitiile legale citate, ca modificarea elementelor contractului individual de munca, inclusiv durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana (art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii), poate interveni numai cu acordul salariatului.


Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional de ambele parti angajat si angajator.

Asadar, pentru modificarea duratei timpului de munca si a salariului se incheie act aditional la CIM, act ce va fi inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) anterior producerii modificarii.In ceea ce priveste vechimea in munca, recunoscuta pentru stabilirea pensiilor aceasta a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”.

Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit asigurari sociale la sistemul public de pensii.


Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la Legea 263/2010.Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 5 ore si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga.

Astfel, salariatul care are incheiate doua contracte de munca unul cu norma intreaga, 8 ore pe zi si unul cu timp partial de 5 ore pe zi, pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an, dar va avea un punctaj anual mai mare decat salariatul care presteaza aceeasi activitate remunerata identic pentru o durata de 8 ore/zi.

Pe cale de consecinta, si pentru contractul de munca cu timp partial de 5 ore pe zi cat si pentru contractul cu norma intreaga de 8 ore pe zi vechimea in munca este aceeasi, poate fi diferita baza de calcul a contributiei de asigurari sociale ceea ce duce la diminuarea respectiv marirea punctajului lunar al pensiei.

In concluzie, pentru perioadele in care un salariat presteaza activitate in baza unui contract cu cu timp partial de 5 ore pe zi cu aceleasi drepturi banesti pe care le obtinea pentru prestarea activitatii 8 ore pe zi nu exista diferente nici in ceea ce priveste vechimea in munca si nici in ceea ce priveste baza de calcul a contributiei de asigurari sociale. Punctajul anual pentru pensie va avea aceeasi valoare.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare timp de lucrutimpul de lucrustagiul de cotizarevechimea in muncatimp de lucru stagiu de cotizare

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 Noiembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Modificarea timpului de lucru. Va afecta stagiul de cotizare? Nota: 3.83 din 5 - 6 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariati in somaj tehnic. Declaratia 112Intrebare: In situatia in care angajatii au fost in somaj tehnic pe perioada martie-decembrie 2020, urmare a neconcordantelor de comunicare calitate asigurat sanatate dintre ANAF si Casa de sanatate, este obligatorie depunerea de declaratii rectificative pentru toata aceasta perioada, in care sa fie setata ca si data asigurat 27.03.2020, data intrare in somaj tehnic, pentru toate aceste luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Indemnizatii somaj tehnic in suma bruta. Amanare la plata a taxelor salarialeIntrebare: Conform OUG 29/2020, OUG 99/2020 si OUG 181/2020, impozitul si contributiile aferente somaj tehnic OUG 30/2020 nu au generat dobanzi si penalitati si au fost esalonate pentru 12 luni incepand cu ianuarie 2021. Primeaza sursa platii si termenul de plata prevazut OUG 30/2020 ((5) In cazul indemnizatiei prevazute la alin. (1), calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]