Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
ATENTIE!
Art. 17 din Codul muncii prevede ca anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le modifice. Obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii actului aditional.
"Avem un angajat care este incadrat cu norma de 8 ore/zi, iar de la 01.12.2019 dorim sa modificam norma la 5 ore/zi (fara modificarea salariului). Modificarea normei de incadrare fara modificarea salariului, afecteaza vechimea in munca a angajatului?"
Alin. (5) al art. 17 din Codul muncii prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare timpului de munca si a timpului de odihna. Astfel, orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract.
IMPORTANT!
Rezulta, din dispozitiile legale citate, ca modificarea elementelor contractului individual de munca, inclusiv durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana (art. 17 alin. (3) lit. l) din Codul muncii), poate interveni numai cu acordul salariatului.
Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional de ambele parti angajat si angajator.
Asadar, pentru modificarea duratei timpului de munca si a salariului se incheie act aditional la CIM, act ce va fi inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) anterior producerii modificarii.
In ceea ce priveste vechimea in munca, recunoscuta pentru stabilirea pensiilor aceasta a fost inlocuita, incepand cu data de 1 aprilie 2001 cu notiunea de „stagiu de cotizare”.
Vechimea in munca este acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Conform art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. La determinarea cuantumului pensiei fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la Legea 263/2010.
Vechimea in munca este aceeasi si pentru un contract cu timp partial de 5 ore si pentru doua contracte cu timp partial cum este aceeasi si pentru doua contracte de munca cu norma intreaga.
Astfel, salariatul care are incheiate doua contracte de munca unul cu norma intreaga, 8 ore pe zi si unul cu timp partial de 5 ore pe zi, pentru fiecare contract, intr-un an de munca nu cumuleaza doi ani ci tot un an, dar va avea un punctaj anual mai mare decat salariatul care presteaza aceeasi activitate remunerata identic pentru o durata de 8 ore/zi.
Pe cale de consecinta, si pentru contractul de munca cu timp partial de 5 ore pe zi cat si pentru contractul cu norma intreaga de 8 ore pe zi vechimea in munca este aceeasi, poate fi diferita baza de calcul a contributiei de asigurari sociale ceea ce duce la diminuarea respectiv marirea punctajului lunar al pensiei.
In concluzie, pentru perioadele in care un salariat presteaza activitate in baza unui contract cu cu timp partial de 5 ore pe zi cu aceleasi drepturi banesti pe care le obtinea pentru prestarea activitatii 8 ore pe zi nu exista diferente nici in ceea ce priveste vechimea in munca si nici in ceea ce priveste baza de calcul a contributiei de asigurari sociale. Punctajul anual pentru pensie va avea aceeasi valoare.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>