8 tehnici pentru un echilibru mental sanatos cand lucrati de acasa in pandemie

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Februarie 2021
08 Februarie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
munca de acasatelemuncastrategii echilibru mental munca de acasaprogramul de lucru
8 tehnici pentru un echilibru mental sanatos cand lucrati de acasa in pandemie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inainte de orice, sa recunoastem ca munca de acasa nu e cel mai simplu lucru si nu e la fel pentru toata lumea. Daca unii se pot simti ca pestele in apa lucrand de acasa, pentru altii telemunca in pandemie a venit cu nenumarate provocari. 
 
Daca anul trecut credeam ca aceste schimbari nu vor fi de durata, prelungirea pandemiei ne dovedeste ca trebuie sa gandim in perspectiva si sa luam masuri imediate pentru a ne ingriji de sanatatea mentala. Studiile din lumea intreaga arata ca angajatii care lucreaza de acasa in aceasta perioada se confrunta cu un nivel crescut de stres si anxietate, cu o scadere a lipsei de motivatie, cu un control mai slab al emotiilor, cu insomnii si alte probleme cauzate de stres, ajungand pana la risc crescut de anumite afectiuni. 
 
Ca angajati trebuie sa ne gandim la noi insine si sa luam masuri eficace pentru un echilibru mental sanatos si de durata. Exista nenumarate lucruri pe care le putem face zi de zi pentru a ne proteja atat sanatatea mentala, cat si fizica. Este important sa facem din asta o prioritate, nu doar pentru ca nu stim cand se va incheia pandemia, ci si pentru ca este un obicei care ne aduce doar beneficii pe termen lung. 
 
Iritabilitatea, lipsa de energie, acumularea frustrarilor, oboseala, anxietatea, nelinistea, dificultati de concentrare si atentie, durerile de spate si de cap sunt doar cateva dintre problemele pe care cei mai multi angajati care lucreaza de acasa le-au intampinat in ultimul an.  
Iata doar cateva strategii care ne ajuta sa combatem starile de mai sus sau sa le diminuam considerabil.
 
1. Respectati un program zilnic. 
 
Mersul la birou ne face mai organizati, ne ofera o structura a zilei. Odata cu munca de acasa, aceasta structura dispare, iar lipsa unei organizari duce la o supraaglomerare de sarcini, o mai slaba productivitate si la o oboseala mai mare. Trasati un program riguros si respectati-l. Programul de munca se incheie la ora la care s-ar fi incheiat si cand erati la birou. Incercati sa respectati programul de somn, faceti exercitii fizice, includeti timp in programul zilnic si pentru relaxare si familie. O rutina bine organizata ne ofera o minte mult mai odihnita si sustine echilibrul psihic. 
 
 
 
2. Transformati-va biroul de acasa. 
 
Initial am crezut cu totii ca vom lucra doar o luna-doua de acasa, dar a trecut deja un an de zile, iar multe companii anunta ca vor prelungi masurile de telemunca. Daca inca mai scrieti la masa din bucatarie sau cu laptopul pe genunchi, e timpul sa faceti cateva schimbari si sa creati un spatiu dedicate muncii, un loc care sa va inspire, sa va insufle creativitate si care sa va placa. Chiar daca nu toata lumea are luxul unei camere intregi in care sa se poata inchide pentru a lucra, chiar si un spatiu “decupat” in acest sens va face o mare diferenta cand vine vorba de sanatatea psihica. Nu trebuie sa investiti mult: un birou minimalist, un scaun ergonomic, o planta verde (si vie!) si cana preferata de cafea sunt ingredientele-cheie pentru biroul ideal de acasa! 
 
3. Ridicati-va de la birou si faceti miscare.
 
Iesiti afara si plimbati-va macar o jumatate de ora, fie dimineata, fie la pauza de pranz sau seara, dupa incheierea programului de lucru. Miscarea face minuni pentru sanatatea creierului nostru, iar la polul opus se afla sedentarismul, un inamic cunoscut al omului modern care lucreaza din fata calculatorului. Daca, din varii motive, nu puteti iesi zi de zi din casa, cumparati o saltea de yoga si faceti diferite exercitii. Gasiti in mediul online nenumarate exemple de exercitii care pot fi facute acasa, chiar si in timp ce urmariti serialul preferat. Chiar si douazeci de minute de dansat prin casa fac diferenta. Acordati importanta cuvenita unor astfel de schimbari mici care au un impact benefic major: nivelul de endorfine si serotonina creste, iar cel de anxietate scade!
 
 
4. Socializati pentru a combate izolarea si singuratatea. 
 
Fie ca locuiti singuri, fie ca sunteti inconjurati de familie, veti simti nevoia de a socializa si cu alte persoane. Invitati un prieten la o plimbare in parc, vizitati o librarie sau inscrieti-va la un club de carte. Gasiti modalitati de a simti ca faceti parte din comunitate si ca nu sunteti “uitat”. Stabiliti intalniri de lucru cu colegi. Astfel de intalniri pot fi saptamanale sau bilunare, dar va vor ajuta sa alungati sentimentul de izolare, iar revederea cu colegii va va aduce mai aproape de normalitatea timpurilor de dinainte de pandemie. 
 
 
5. Stabiliti limite pentru ceilalti membri ai familiei. 
 
Este esential ca ceilalti membri ai familiei sa va respecte nevoia de spatiu si de liniste. Anuntati care sunt aceste nevoi si organizati impreuna un program. Informati-i atunci cand urmeaza sa aveti o sedinta importanta si aveti nevoie de liniste. Cand astfel de reguli sunt prestabilite, eliminati frustrarile si potentialele conflicte care se inmultesc inevitabil in conditiile actuale. 
 
 
6. Ganditi pe termen lung. 
 
Nu exista inca un termen-limita clar pentru finalul pandemiei. In prezent avem doar estimari care par sa se prelungeasca la fiecare doua-trei luni. Asadar, cel mai sanatos lucru pe care il putem face este sa ne recalibram asteptarile si sa gandim in perspectiva. Sa imbunatatim munca de acasa gandindu-ne ca am putea continua asa inca un an sau doi de acum inainte. Sa luam masuri fara sa mai gandim totul in termeni de “temporar”. In felul acesta obiceiurile noi si sanatoase vor fi implementate mai usor si vor avea beneficii pe termen lung.
 
 
7. Nu va judecati prea aspru. 
 
Intr-o perioada in care factorii de stres sunt mai multi decat de obicei si in care impactul pandemiei ne influenteaza in felurite moduri, este bine sa deprindem un obicei esential: cel al compasiunii. Sa fim mai intelegatori cu noi insine, dar si cu cei din jur. Sa ne iertam mai usor cand ne enervam, cand gresim, cand iscam un conflict doar pentru ca suntem mai nervosi si stresati in aceasta perioada. Constientizarea acestor aspecte si stabilirea unei obiectiv ca cel de mai sus ne ajuta sa trecem prin aceasta perioada mai usor si sa ne gestionam mai usor emotiile. 

 
8. Programati timp doar pentru propria persoana
 
Timpul pe care alegem sa il petrecem facand ceva ce ne place si ne relaxeaza este esential. Fie ca vorbim de o cafea bauta in liniste, de jumatate de ora in care cititi o carte sau urmariti serialul preferat, faceti o plimbare sau va dedicati unui hobby, astfel de momente zilnice nu trebuie sa lipseasca. Mintea noastra are nevoie de momente de pauza si de relaxare, iar cand muncim de acasa avem tendinta de a nu mai avea o linie clara intre sarcinile de serviciu si cele care tin de casa si familie. Primele la care cei mai multi oameni renunta sunt tocmai cele de relaxare de care avem mare nevoie. 




 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]