Vezi aici: Ghid pensionare anticipata
Articolul care cuprinde egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, acceptat de Camera cu 105 voturi pentru, 82 impotriva si 9 abtineri, mai prevede ca stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru ambele categorii.
Prevederea privind pensionarea femeilor si a barbatilor la aceeasi varsta a fost votata de Camera, dupa ce acest for respinsese diferentierea de doi ani - 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati - dintre cele doua categorii.
Mai mult, deputatii au respins inclusiv o serie de amendamente ale opozitiei care stipulau egalizarea varstei de pensionare dintre femei si barbati la 63 de ani sau pensionarea la 65 de ani a barbatilor si la 60 de ani a femeilor, sau pensionarea femeilor la 60 de ani si a barbatilor la 62.
De asemenea, s-a hotarat integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, cat si a celor care sunt platiti prin drepturi de autor.
Locuitorii din unele zone ies mai repede la pensie
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Plenul Camerei Deputatilor a admis si amendamente, unul dintre acestea facand referire la faptul ca cei care au locuit cel putin 30 de ani in Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna sau pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati sa se poata pensiona cu doi ani mai devreme decat varsta standard, fara penalizari.
Amendamentul va completa articolul 65 (4) si prevede ca "persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de opt kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani fara penalizarea prevazuta in articol".
"Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta", au mai decis deputatii, la acelasi articol.
Ei au respins astfel un amendament aprobat de comisie care prevedea scaderea procentului la 0,65%.
In ansamblul sau, articolul 65 din lege a fost adoptat cu 127 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 28 de abtineri.
Un alt amendament admis la legea pensiilor, care initial a fost respins in Comisia de munca, vizeaza schimbarea denumirii Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale in Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Punctul de pensie ramane la valoarea actuala.
Un alt amendament respins a fost cel referitor la stabilirea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie. Amendamentul, introdus de PSD si PNL, a primit 40 de voturi "pentru", 114 "impotriva" si 6 abtineri.
In absenta PSD si PNL, plenul a decis ca punctul de pensie sa fie de 732,5 lei, in varianta propusa de Guvern.
Contestatie la Curtea Constitutionala
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat joi pentru MEDIAFAX ca formatiunea social-democrata va contesta Legea sistemului unitar de pensii publice la Curtea Constitutionala, in termenul legal prevazut inainte de promulgarea actului normativ. Ponta a mentionat ca PSD va sesiza Curtea Constitutionala pe Legea pensiilor cel mai probabil vineri.
El a afirmat ca, pe langa atacul de neconstitutionalitate a Legii pensiilor, PSD va formula si o sesizare impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sesizare care ar putea fi inaintata nu doar Biroului Permanent al Camerei, ci si in justitie.
Vicepresedintele "Cartel Alfa" a declarat joi ca sindicatele nu sunt de acord cu proiectul Legii pensiilor adoptat de Camera Deputatilor si vor cere presedintelui sa nu o promulge in aceasta forma, in caz contar vor ataca legea in justitie si se vor adresa si organismelor internationale.
Sindicalistii nu sunt de acord cu prevederea privind cresterea varstei de pensionare si nici cu modul de calcul al punctului de pensie, respectiv in functie de inflatie.
Sindicalistii au mai cerut ca femeile care cresc copii sa poata beneficia de o reducere a varstei de pensionare si sa nu fie penalizate in perioada de crestere a copilului.