Angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Iunie 2021
09 Iunie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pensionare 70 anistagiu complet cotizare 43 anivarsta pensionarepensionare anticipata
Angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de lege prin care angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere, urmeaza sa fie aprobat. Acelasi proiect interzice cumulul pensiei cu salariul in cazul angajatilor la stat. 
 
Potrivit proiectului, “persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei de 70 de ani”.
 
Totodata, „avand in vedere constrangerile bugetare si reducerea costurilor suportate din bugetul de stat in privinta cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislatiei aplicabile in cazul cumulului pensiei cu salariul si o alternativa prin care un angajat din sistemul public poate exercita optiunea intre pensie si veniturile salariale aferente raportului de munca. De aceea, in sistemul public, posibilitatea continuarii activitatii este insotita de suspendarea platii pensiei”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ, citat de Agerpres. 
 
In plus, conform aceleiasi surse, sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie prin neindeplinirea obligatiilor prevazute prin acest proiect de act normativ se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie.
 
Retineti ca, in cazul continuarii activitatii, desfasurarii activitatii, ori a incadrarii in conditiile din prezenta lege, angajatorul are obligatia sa informeze casa de pensii competenta, in termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea optiunii sau de la data incadrarii.
 
Potrivit Planului National de Redresare si Rezilienta, cresterea varstei de pensionare va fi voluntara, urmand sa se aplice si o noua formula de indexare a pensiilor si modificata pensionarea anticipata. Odata cu noile modificari, vor putea iesi la pensie cei care au realizat un stagiu complet de cotizare de 43 de ani, cu cel mult 5 ani inainte de varsta standard de pensionare. Conform sursei citate, legea ar urma sa intre in vigoare la finalul anului 2023.

 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]