Angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere

pensionare 70 anistagiu complet cotizare 43 anivarsta pensionarepensionare anticipata
Angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul de lege prin care angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere, urmeaza sa fie aprobat. Acelasi proiect interzice cumulul pensiei cu salariul in cazul angajatilor la stat. 
 
Potrivit proiectului, “persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, si care indeplinesc conditiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, pana la implinirea varstei de 70 de ani”.
 
Totodata, „avand in vedere constrangerile bugetare si reducerea costurilor suportate din bugetul de stat in privinta cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislatiei aplicabile in cazul cumulului pensiei cu salariul si o alternativa prin care un angajat din sistemul public poate exercita optiunea intre pensie si veniturile salariale aferente raportului de munca. De aceea, in sistemul public, posibilitatea continuarii activitatii este insotita de suspendarea platii pensiei”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ, citat de Agerpres. 
 
In plus, conform aceleiasi surse, sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie prin neindeplinirea obligatiilor prevazute prin acest proiect de act normativ se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie.
 
Retineti ca, in cazul continuarii activitatii, desfasurarii activitatii, ori a incadrarii in conditiile din prezenta lege, angajatorul are obligatia sa informeze casa de pensii competenta, in termen de 30 de zile calendaristice de la exprimarea optiunii sau de la data incadrarii.
 
Potrivit Planului National de Redresare si Rezilienta, cresterea varstei de pensionare va fi voluntara, urmand sa se aplice si o noua formula de indexare a pensiilor si modificata pensionarea anticipata. Odata cu noile modificari, vor putea iesi la pensie cei care au realizat un stagiu complet de cotizare de 43 de ani, cu cel mult 5 ani inainte de varsta standard de pensionare. Conform sursei citate, legea ar urma sa intre in vigoare la finalul anului 2023.

 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionare 70 anistagiu complet cotizare 43 anivarsta pensionarepensionare anticipata

Data aparitiei: 09 Iunie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]