Sistemul de pensii obligatorii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distincta si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.
Conform Autoritatii de Supraveghere Financiara, pensia administrata privat (obligatorie, Pilonul II) ) nu ne costa suplimentar.
Participarea la pensiile administrate privat (Pilon II) nu il costa nimic in plus pe salariat fata de obligatiile acestuia catre bugetul de asigurari sociale de stat (bugetul de asigurari sociale). O parte din pensia publica trece in administrarea privata a unor profesionisti.
Dar cine are posibilitatea de a adera la un fond de pensii administrat privat? Ce prevede legea in acest sens? Pentru a ne lamuri, am luat drept punct de plecare un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Vom avea un angajat, cetatean roman, care multi ani a lucrat in strainatate si nu a platit contributia la pensie in Romania. Avand varsta de 51 ani, cum se va proceda in cazul lui cu pilonul 2 de pensii? Mai poate adera la un fond de pensie privat obligatoriu? Unde ajung acei bani pe care salariatul ii plateste pentru pensie din CAS? Precizez ca lucreaza in domeniul IT."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 30 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat:
Art. 30
(1) Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii.
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.
Astfel, sunt obligate sa adere la un fond de pensii pilon 2 persoanele cu varsta pana la 35 ani. Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani aderarea la un fond de pensii pilon 2 este facultativa.
Pentru persoanele care au implinit varste de 45 de ani, aderarea la un fond de pensii administrat privat nu este posibila.
Asa fiind, persoana in cauza nu poate adera la un fond de pensii administrat privat intrucat are mai mult de 45 de ani.
In situatia in care angajatorul din domeniul IT aplica facilitatile prevazute de Codul fiscal intrucat indeplineste conditiile prevazute de Codul fiscal pentru acest domeniu, cota CAS este de 20,25%. Contributia la sistemul de pensii este virata la sistemul public de pensii.
Persoana in cauza nu poate opta pentru cota integrala CAS (25%) intrucat nu este participant la sistemul de pensii administrat privat.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.