Elementele unui contract individual de munca pot fi modificate prin acordul partilor cata vreme contractul este in executare (nu este suspendat).
Art. 17 prevede la alin.(5) ca pentru orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii CIM atrage cu sine necesitatea incheierii unui act additional la contract, in termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii. Exceptie de la aceasta situatie se face atunci ca o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege, informeaza PortalCodulMuncii.ro.
Asadar, exceptand situatiile in care CIM este suspendat, partile pot lua o decizie cu privire la modificarea elementelor acestuia. Includem in aceste modificari si felul muncii.
Mentionam faptul ca este nevoie de intocmirea unui act additional la contractul de munca al salariatului. Astfel, salariatul va putea desfasura o alta activitate, specifica pentru o alta functie.
Conform dispozitiilor art. 48 din codul muncii, angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Asadar, daca nu ne aflam in situatii de exceptie, modificarea functiei salariatilor se va realiza prin intocmirea unui act aditional la CIM in executare. In concluzie, aveti nevoie de acordul expres al salariatului pentru a-I modifica functia si atributiile de serviciu.
Interesul legitim legat de stabilitatea raporturilor de munca impune ca modificarea CIM sa se faca in aceleasi conditii in care a fost incheiat, prin acordul partilor.