Clauza de neconcurenta. MODEL si reglementari Codul Muncii

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
16 Decembrie 2024
16 Decembrie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
clauza de neconcurentaclauza neconcurenta contract de munca
Clauza de neconcurenta. MODEL si reglementari Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clauza de neconcurenta reprezinta una dintre cele 4 clauze ce pot fi inserate in cadrul CIM (contract individual de munca).
Evident ca un CIM poate exista si fara aceasta clauza. Mai mult, clauza de neconcurenta poate fi adaugata pe parcursul derularii raporturilor de munca, prin act aditional la CIM.

Evident, clauza de neconcurenta NU poate fi inserata prin decizie, act unilateral. Este nevoie de act aditional, ceea ce presupune in mod OBLIGATORIU, vointa partilor, angajat si angajator deopotriva.

Ce inseamna clauza de neconcurenta

Concret si asa cum presupune legislatia in vigoare,  notiunea de clauza de neconcurenta presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.


Concret si pentru a fi mai elocventi vom preciza ca aceasta clauza este reglementata de Codul Muncii, la art. 21-24.


Iata definitia pe care o da Codul Muncii:

Art. 21. [clauza de neconcurenta]

(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

Ce alte clauze specifice pot fi inserate in CIM de catre angajatori?

Cele mai cunoscute clauze care pot fi introduse in contractul individual de munca de catre angajatori sunt:

a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;


d) clauza de confidentialitate.

Mentionam si ca aceste clauze sunt reglementate de lege, la Art. 20 din Codul Muncii, fiind denumite drept clauzele speciale ale contractului individual de munca.

In ce conditii produce efecte clauza de neconcurenta si cand NU se aplica

Evident, pentru ca o clauza de neconcurenta sa aiba efecte este necesar sa se respecte prevederile din Codul Muncii. Astfel, in contractul de munca va fi stipulata clauza mai sus precizata, aceasta nu poate fi obiectul unei intelegeri verbale, asa cum era de asteptat.


Conditiile in care clauza de concurent produce efecte
 

Asa cum este prevazut la alin. 2 din art. 21 – Codul Muncii clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, find prevazut si o indemnizatie, in acest sens.

Cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, va fi prevazuta in CIM , la fel si perioada  pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

 
Conditiile in care clauza de concurenta NU se aplica
 

Atunci cand nu respecta regulile prevazute in Codul Muncii. De exemplu, aceasta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine. Iar acest aspect este prevazut la art. 23 din Codul Muncii.

 

Pe ce perioada produce efecte clauza de neconcurenta

Pe o perioada de maxim 2 ani, asa cum este prevazut si in Codul Muncii:

Art. 22. [prelungirea efectelor clauzei de neconcurenta]

Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

 Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Ce trebuie sa stim despre indemnizatia de neconcurenta

Asa cum am mentionat si mai devreme, aceasta trebuie sa fie inclusa  in CIM si indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

Contract de munca cu clauza de neconcurenta MODEL

ACT ADITIONAL CU CLAUZA DE NECONCURENTA LA CIM MODEL


Inregistrat la I.T.M. ............sub nr. ........./.................................


Partile clauzei de neconcurenta:
Angajator persoana juridica/fizica cu sediul/domiciliul in ............................................, str. .............................................., nr. ......, sector/judet .................., inregistrata la Registrul Comertului/autoritatile administratiei publice din ........................................ sub nr. J.../..../...., C.U.I. ............., telefon ........, reprezentata legal prin dna/dl ....................... in calitate de director general/administrator
si
Salariatul / salariata – dl/dna ..................................... domiciliat/domiciliata in localitatea ..................................., str. ............................................... nr. ..... bl. ...... sc. ...... et. ...... ap. ......
sector/judetul ......................................................... posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ...... nr. ...... eliberat/eliberata de ............ la data de .................. CNP................................ incadrat pe postul de …....................................... .

Art. 1. Dl .................................................... se obliga ca, dupa incetarea prezentului contract individual de munca, sa nu desfasoare pe teritoriul municipiului Bucuresti si al judetelor limitrofe activitati concurentiale cu cele desfasurate de catre Angajatorul persoana juridica/fizica.

Art. 2. In sensul prezentei clauze, prin activitati concurentiale cu cele prestate de catre Angajator persoana juridica/fizica se intelege:
– desfasurarea unui comert concurent pe cont propriu, prin constituirea unei societati comerciale cu acelasi obiect de activitate cu al Angajatorului persoana juridica/fizica;
– achizitionarea de actiuni sau parti sociale la societatile ............................................................., ....................................................................................., precum si la orice alte societati comerciale cu acelasi obiect de activitate cu cea a Angajatorului persoana juridica/fizica;
– contactarea furnizorilor, beneficiarilor, clientilor Angajatorului persoana juridica/fizica in nume propriu, in vederea desfasurarii unei activitati concurentiale cu cea a Angajatorului persoana juridica/fizica;
– contactarea altor salariati ai Angajatorului persoana juridica/fizica in scopul desfasurarii, impreuna cu acestia, a unei activitati concurentiale cu cea a Angajatorului persoana juridica/fizica.

Art. 3. (1) In temeiul prezentei clauze, dl.................................................. se obliga sa nu desfasoare activitati concurentiale, in intelesul din art. 2, in beneficiul urmatoarelor societati comerciale:

a) S.C. .............................................................;
b) S.C. .............................................................;
c) S.C. ..............................................................

(2) De asemenea, dl.......................................... se obliga sa nu desfasoare activitati comerciale, in intelesul din art. 2, in beneficiul altor societati comerciale, cu profil identic sau asemanator cu cele enumerate la alin. (1).

Art. 4. Angajatorul persoana juridica/fizica se obliga la plata unei indemnizatii lunare de 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni de executare a prezentului contract individual de munca.

Art. 5. Prezenta clauza de neconcurenta isi va produce efectele pentru un interval de ............. 1) dupa incetarea contractului individual de munca.

Art. 6. Prezenta clauza de neconcurenta nu isi va produce efectele daca incetarea contractului de munca va interveni de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d)2), g)3), h)4) si j)5) ori va interveni prin concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 7. Incalcarea prezentei clauze va atrage:
– obligarea dlui...................................................... la restituirea indemnizatiei incasate ca o contraprestatie a obligatiei de neconcurenta;
– obligarea dlui...................................................... la plata unor despagubiri echivalente prejudiciului produs prin incalcarea obligatiei de neconcurenta. Despagubirile nu vor putea fi mai mici de ......................... lei.

 

ANGAJATOR,                                         SALARIAT,


Persoana juridica/fizica


Director general/Administrator

Contract de munca cu clauza de neconcurenta MODEL, il poti downloada de AICI.

Intrebari frecvente despre clauza de neconcurenta


Scapati rapid si fara stres de stufoasa birocratie legislativa!

Noul model al contractului individual de munca + 150 de modele de documente si formulare obligatorii de legislatia muncii si salarizare EDITABILE va scapa acum de amenzile ITM, detalii AICI >>> 

 

Iata cateva dileme care pot exista in legatura cu clauza de neconcurenta, asa ca in cele ce urmeaza vom cauta sa dizolvam orice mister existent.

 


Cum se poate realiza renuntarea la clauza de neconcurenta
 

Doar in contextul in care ambele parti, atat angajatorul cat si angajatul sunt de acord, se poate renunta la clauza, ne avertizeaza specialistii.

Angajatorul nu poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta.
Daca a fost introdusa o clauza de neconcurenta in CIM, ea isi produce efectele conform cu legea si presupune obligatii din ambele parti. Ambele o vor respecta in mod uniform si niciuna dintre parti nu poate renunta la ea fara acordul celeilalte parti.

Renuntarea la clauza de concurenta se va putea realiza DOAR in modul in care aceasta obligatie a luat nastere fata de parti, adica prin acordul partilor.


Clauza de concurenta poate produce efecte fara indemnizatie?


NU. Clauza de neconcurenta este lovita de nulitate absoluta daca nu se face dovada platii indemnizatiei de neconcurenta, plata efectuata lunar.

In acest sens, va reamintim prevederile art. 21 alin (2)

"Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul."
 

Cand se plateste clauza de neconcurenta
 

Clauza de neconcurenta se plateste dupa incetarea contractului pentru maximum 2 ani si nu pe durata contractului de munca existent.


Poti interzice unui angajat sa isi exercite profesia sau specializarea pe perioada care ii platesti indemnizatia de neconcurenta? 


NU. Conform art. 23 din Codul Muncii, clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
Atentie, salariati si angajatori! La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Angajatul care se face vinovat de nerespectarea clauzei de neconcurenta poate plati daune-interese corespunzatoare prejudiciului produs!

Asa cum era de asteptat si normal, in cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Desigur, pentru a se putea indrepta impotriva fostului salariat in vederea recuperarii indemnizatiei de neconcurent si eventual pentru a-l obliga pe acesta sa achite daune-interese, fostul angajator trebuie sa faca dovada prejudiciului produs si a faptului ca fostul sau angajat a incalcat clauza de neconcurenta.

In instanta vom fi obligati sa prezentam probe, dovezi, inscrisuri, clauza de neconcurenta si orice alte informatii pot dovedi in mod concret ca angajamentul a fost incalcat. Indemnizatia de neconcurenta se va restitui daca se dovedeste ca angajamentul a fost incalcat.

Cat despre daune-interese, evident ca reclamantul trebuie sa faca dovada prejudiciului, cu cifre concrete. Doar pe baza unor analize clare, prejudiciul poate fi amortizat prin daune-interese.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]