Valoarea pensiei medii in Romania a crescut cu 13,9% in trimestrul IV din 2023, fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce numarul mediu de pensionari a scazut cu 11.000 de persoane, iar cel al categoriei apartinand asigurarilor sociale de stat a crescut cu 2.000 de persoane.
Aceste date au fost publicate in data de 14 martie de catre Institutul National de Statistica (
INS).
Pensia medie de asigurari sociale de stat s-a majorat, de la un an la altul, cu 13%. Raportat la trimestrul III din 2022, in ultimele trei luni din anul 2023, numarul mediu de pensionari a fost in crestere cu 2.000 de persoane, in timp ce numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat s-a majorat cu 5.000 de persoane;
In acelasi interval de referinta, pensia medie lunara si pensia medie de asigurari sociale de stat au crescut, in T4 din 2023, fata de trimestrul precedent, cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.
In perioada octombrie - decembrie 2023, pensionarii de asigurari sociale detineau ponderea majoritara (99,98%) in numarul total de pensionari. Totodata, pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 92,5% in totalul celor de asigurari sociale, conform INS.
Pe categorii de pensii, dintre pensionarii de asigurari sociale, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (80,1%), urmati de pensionarii cu pensiile de urmas cu o pondere (9,7%) si de pensionarii cu pensii de invaliditate (8,1%).
In categoria pensionarilor de asigurari sociale, cele mai mici ponderi le-au avut pensionarii cu pensii anticipate partial, cu o pondere de 2%, si pensionarii cu pensii anticipate, a caror pondere a fost de numai 0,1%.
Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 8 la 10, cu variatii semnificative in profil teritorial, de la numai patru pensionari la zece salariati in Bucuresti si judetul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariati in judetul Teleorman, respectiv la 14 pensionari la 10 salariati in judetul Vaslui.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 1.081 de lei.
In context, cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurari sociale de stat s-au inregistrat in judetele Botosani (1.588 lei) si Vrancea (1.601 lei), iar cele mai mari in judetul Hunedoara (2.669 lei) si in Bucuresti (2.549 lei).
Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (in prezent - indemnizatie sociala), in trimestrul IV 2023, a fost de 1.147 milioane de persoane, din care: 1.038 milioane de persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat (22,5% din totalul pensionarilor din aceasta categorie), 103.700 de persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori (65% din totalul acestora) si 5.200 de persoane din sistemul militar (2,5% din totalul acestei categorii), concluzioneaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<