Codul Muncii: Salariatii de noapte primesc un spor de 25% din salariu numai daca lucreaza astfel minimum trei ore

codul munciisalariulucru de noapteprogram de lucruziua de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariatii care lucreaza pe timp de noapte vor beneficia de un spor de 25% din salariul de baza, dar numai daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru, se sprecizeaza prin Codul Muncii inaintat de Guvern catre Parlament in vederea angajarii raspunderii.
 
Documentul prevede ca "salariatii de noapte" beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
 
In varianta initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, era prevazut ca salariatii de noapte beneficiaza fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de "minimum 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata".
 
In actualul Cod al Muncii este prevazuta acordarea unui spor de 15 procente.
 
De asemenea, in noul Cod al Muncii se precizeaza ca angajatii sanctionati disciplinar sa poata fi reabilitati de drept intr-un termen de 12 luni, dublu comparativ cu cel anuntat in proiectul publicat initial.
 
Codul Muncii aprobat in vederea angajarii raspunderii stabileste ca sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizia angajatorului emisa in forma scrisa.
 
Proiectul initial transmis sindicatelor stabilea ca angajatul este reabilitat de drept daca nu primeste o noua sanctiune in termen de sase luni.
 
In plus, Guvernul a eliminat din proiectul Codului Muncii prevederea conform careia angajatorii obligati sa reduca sau sa intrerupa temporar activitatea pot acorda salariatilor concediu fara plata, dupa consultarea prealabila a sindicatului.
 
Astfel, in documentul initial era prevazut ca, in cazul in care, din motive economice, este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile lucratoare consecutive pe an, angajatorul poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.
 
In forma Codului Muncii adoptata pentru a fi trimisa la Parlament aceasta prevedere nu se mai regaseste, hotarandu-se doar ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la cinci zile la patru zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.
 
Proiectul mai stabileste ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pe perioade succesive de maxim 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului pentru prelungirea delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciisalariulucru de noapteprogram de lucruziua de munca

Data aparitiei: 02 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul Muncii: Salariatii de noapte primesc un spor de 25% din salariu numai daca lucreaza astfel minimum trei ore Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]