Loc de munca cu temperaturi extreme. Angajatorul stabileste programul de lucru cu respectarea obligatiei de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor
Indemnizatia pentru trecerea temporara in alt loc de munca si indemnizatia pentru reducerea timpului de munca
Indemnizatia pentru trecerea temporara in alt loc de munca si indemnizatia pentru reducerea timpului de munca fac parte din categoria prestatiilor si serviciilor la care au dreptul asiguratii sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Asiguratii care, din cauza unei boli profesionale sau a unui accident de munca, nu isi mai pot desfasura activitatea la locul de munca anterior manifestarii riscului asigurat pot trece temporar in alt loc de munca, situatie in care pot beneficia de indemnizatie pentru trecerea temporara in alt loc de munca.
Util
Aceasta indemnizatie se acorda in conditiile in care venitul salarial brut lunar realizat de asigurat la noul loc de munca este inferior mediei veniturilor sale lunare din ultimele 6 luni, calculate de la momentul depistarii afectiunii.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Asiguratii au dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale a timpului de munca, situatie in care pot beneficia de indemnizatia pentru reducerea timpului de munca.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru se acorda asiguratilor care nu mai pot realiza durata normala de munca ca urmare a unor afectiuni cauzate de accidente de munca sau boli profesionale.
Indemnizatiile pentru trecerea temporara in alt loc de munca si pentru reducerea timpului de lucru cu o patrime din durata normala se acorda la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asiguratorului.
Atentie!
Asiguratii pot beneficia de aceste indemnizatii numai pentru cel mult 90 de zile intr-un an calendaristic, in una sau mai multe etape.
Cuantumul indemnizatiilor este egal cu diferenta dintre media veniturilor brute realizate lunar din ultimele 6 luni si venitul brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau venitul brut realizat ca urmare a reducerii timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de calcul.
Daca stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, cuamtumul indemnizatiilor este egal cu diferenta dintre media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si venitul brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau venitul brut realizat ca urmare a reducerii timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de calcul.
Daca stagiul de cotizare este mai mic de 1 luna, cuamtumul indemnizatiilor este egal cu diferenta dintre venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si venitul brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau venitul brut realizat ca urmare a reducerii timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de calcul.