Editorial, 18.07.2008 – Gabriela Chirazof
Desi nenumarate anunturi din ziare si pagini de internet ne propun munca la domiciliu, trebuie sa recunoastem ca la momentul actual regula este ca prestarea unei astfel de munci este departe de a fi materializata prin oferte serioase. A fost o perioada cand si eu, ca multi dintre dumneavoastra, imi cautam un astfel de job. Demersurile mele au fost sortite esecului, iar rezultatul la care am ajuns a fost cat se poate de amuzant. Am descoperit zeci de anunturi cu aceelasi text: „munca la domiciliu: insirat margele”. Am gandit atunci ca femeile romance trebuie sa fie tare cochete daca pentru frumuseatea lor exista atata preocupare.
Fara indoiala, exista si situatii de exceptie. Pentru aceia care se gandesc serios la executarea contractului prin prestarea muncii la domiciliu, amintim dispozitiile art. 105-107 din Codul muncii care reglementeaza aceasta materie.
Salariatii cu munca la domiciliu sunt cei care indeplinesc atributiile specifice functiei pe care o detin la domiciliul lor.
Se pot incheia contracte individuale cu munca la domiciliu atat pe durata nedeterminata, cat si pe durata determinata, precum si cu timp integral sau partial de munca.
Contractul individual de munca la domiciliu se incheie numai in forma scrisa.
40 Modele de Regulament Intern
Portal Codul Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Daca in privinta programului salariatilor cu locul de munca la sediul angajatorului functioneaza regula ca acesta este stabilit de catre angajator, salariatii cu munca la domiciliu isi stabilesc singuri programul de lucru.
Angajatorul este in drept sa verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca.
In afara elementelor care trebuie introduse in contract, prevazute la art. 17 alin. (2) din Codul muncii, continutul contractului cu munca la domiciliu mai cuprinde urmatorele:
•precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
•programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
•obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.
Salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
Prin contractele colective de munca se pot stabili si alte conditii specifice privind munca la domiciliu.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________