Raportat la criteriul normei de munca, in REVISAL se pot inscrie contracte individuale de munca cu norma intreaga, respectiv contracte individuale de munca cu timp partial.
Pentru claritate, dorim sa va reamintim modalitatea in care Codul muncii defineste la art. 103 contractul de munca cu timp partial: Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Atragem atentia asupra faptului ca, in practica, persista identificarea CIM cu timp partial prin stabilirea unui necesar zilnic de 2 ore de munca, corelat cu 10 ore raportat la saptamana de lucru de 5 zile. Asa cum art. 103 din Codul muncii in mod evident indica, CIM cu timp partial nu presupune in mod obligatoriu prestarea unei activitati zilnice, dupa cum numarul de ore lucrate in ziua in care se presteaza activitate nu trebuie sa fie minim doua.
Ca regula, trebuie retinut ca in cazul contractului de munca cu timp partial de munca puteti opta pentru formularea unei medii saptamanale a orelor de munca sau lunare, singura conditie fiind ca numarul de ore calculate ca medie sa fie inferior numarului de ore lucrate de un salariat cu norma intreaga comparabil.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
40 Modele de Regulament Intern
Campuri analizate:
Interval timp munca
Numar de ore pe zi
Numar de ore pe saptamana
Numar de ore pe luna
Dorim sa atrage atentia asupra unei confuzii frecvente in ceea ce priveste calificarea unor contracte de munca pentru care timpul de munca zilnic este de 6/7 ore drept contracte de munca cu timp partial, in conditiile in care acest timp de munca este stabilit in conformitate cu recomandarile autoritatilor si reglementate de contractele colective de munca in considerarea unor conditii de munca ce pot afecta sanatatea si securitatea lucratorilor. Avem in vedere timpul de munca stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991.
Contractele individuale de munca care beneficiaza de reglementarile Legii nr. 31/1991, transpuse prin contracte colective de munca si implementate in contractele individuale de munca, vor fi deci declarate in REVISAL la rubrica Norma intreaga. Corelativ, in campul privind durata timpului de munca se va opta pentru campul Norma intreaga legii speciale.
Campuri analizate:
Tip Norma
Intreaga
Cu timp partial
Cu norma intreaga sunt incadrati si salariatii care lucreaza in schimburi. Cum inscriem situatia schimburilor de 12 ore, urmate de repausul zilnic, conform legii?
Apreciem ca situatia unor salariati care lucreaza in schimburi de 12 ore va fi asimilata normei intregi in rubrica privind Durata timpului de munca. in ceea ce priveste optiunea care trebuie bifata in cadrul campului Repartizare timp munca se va bifa optiunea inegal, conform indrumarilor inspectiei muncii.
Campuri analizate:
Durata timp munca
Norma intreaga 8/40
Norma intreaga 6/30
Norma intreaga legi speciale
Cu timp partial
Repartizare timp munca
Ore de zi
Ore de noapte
Inegal
Dorim sa precizam ca aceasta indrumare poate fi luata in considerare in masura in care salariatii sunt alternati la schimbul de zi, respectiv de noapte. in masura in care exista salariati care in conformitate cu diagrama de lucru lucreaza 12 ore/zi, dar repartizate exclusiv in intervalul de lucru de zi, repartizarea timpului de munca bifata va fi Ore de zi.
Apreciem ca in situatia in care, prin sistemul de reglementari interne, intervalul de lucru de noapte este extins pe o perioada mai mare decat cea definita prin art. 125 din Codul muncii, inscrierile in REVISAL vor tine cont de reglementarile aplicabile la nivelul angajatorului.