Inscriere in Revisal: CIM cu timp normal sau partial de munca

REVISALinscriere Registru evidentaCIM partialtimp muncanorma intreagacontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Raportat la criteriul normei de munca, in REVISAL se pot inscrie contracte individuale de munca cu norma intreaga, respectiv contracte individuale de munca cu timp partial.

Pentru claritate, dorim sa va reamintim modalitatea in care Codul muncii defineste la art. 103 contractul de munca cu timp partial: Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Atragem atentia asupra faptului ca, in practica, persista identificarea CIM cu timp partial prin stabilirea unui necesar zilnic de 2 ore de munca, corelat cu 10 ore raportat la saptamana de lucru de 5 zile. Asa cum art. 103 din Codul muncii in mod evident indica, CIM cu timp partial nu presupune in mod obligatoriu prestarea unei activitati zilnice, dupa cum numarul de ore lucrate in ziua in care se presteaza activitate nu trebuie sa fie minim doua.

Ca regula, trebuie retinut ca in cazul contractului de munca cu timp partial de munca puteti opta pentru formularea unei medii saptamanale a orelor de munca sau lunare, singura conditie fiind ca numarul de ore calculate ca medie sa fie inferior numarului de ore lucrate de un salariat cu norma intreaga comparabil.

Campuri analizate:

Interval timp munca
Numar de ore pe zi
Numar de ore pe saptamana
Numar de ore pe luna

Dorim sa atrage atentia asupra unei confuzii frecvente in ceea ce priveste calificarea unor contracte de munca pentru care timpul de munca zilnic este de 6/7 ore drept contracte de munca cu timp partial, in conditiile in care acest timp de munca este stabilit in conformitate cu recomandarile autoritatilor si reglementate de contractele colective de munca in considerarea unor conditii de munca ce pot afecta sanatatea si securitatea lucratorilor. Avem in vedere timpul de munca stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991.

Contractele individuale de munca care beneficiaza de reglementarile Legii nr. 31/1991, transpuse prin contracte colective de munca si implementate in contractele individuale de munca, vor fi deci declarate in REVISAL la rubrica Norma intreaga. Corelativ, in campul privind durata timpului de munca se va opta pentru campul Norma intreaga legii speciale.

Campuri analizate:

Tip Norma

Intreaga

Cu timp partial

Cu norma intreaga sunt incadrati si salariatii care lucreaza in schimburi. Cum inscriem situatia schimburilor de 12 ore, urmate de repausul zilnic, conform legii?

Apreciem ca situatia unor salariati care lucreaza in schimburi de 12 ore va fi asimilata normei intregi in rubrica privind Durata timpului de munca. in ceea ce priveste optiunea care trebuie bifata in cadrul campului Repartizare timp munca se va bifa optiunea inegal, conform indrumarilor inspectiei muncii.

Campuri analizate:

Durata timp munca
Norma intreaga 8/40
Norma intreaga 6/30
Norma intreaga legi speciale
Cu timp partial
Repartizare timp munca
Ore de zi
Ore de noapte
Inegal

Dorim sa precizam ca aceasta indrumare poate fi luata in considerare in masura in care salariatii sunt alternati la schimbul de zi, respectiv de noapte. in masura in care exista salariati care in conformitate cu diagrama de lucru lucreaza 12 ore/zi, dar repartizate exclusiv in intervalul de lucru de zi, repartizarea timpului de munca bifata va fi Ore de zi.

Apreciem ca in situatia in care, prin sistemul de reglementari interne, intervalul de lucru de noapte este extins pe o perioada mai mare decat cea definita prin art. 125 din Codul muncii, inscrierile in REVISAL vor tine cont de reglementarile aplicabile la nivelul angajatorului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
REVISALinscriere Registru evidentaCIM partialtimp muncanorma intreagacontract individual de munca

Data aparitiei: 07 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inscriere in Revisal: CIM cu timp normal sau partial de munca Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]