legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical in cazul lucrului in ture

Codul munciiconcediu medicalindemnizatieLegea 53/2003. program in tureformular 112


Intrebare: In cadrul unei societatii cu profil productie se lucreaza program continuu, 4 ture in 3 schimburi. Programul de lucru este clauza agreata in CCM la nivel de societate. Tot in CCM se prevede ca indemnizatia pentru concediile medicale se plateste pentru zilele lucratoare, conform programului de lucru continuu. Casa de Sananate insa a respins solicitarea noastra de rambursare a sumelor FNUASS, motivand ca modalitatea noastra de calcul nu este corecta petnru ca numarul zilelor din baza de calcul, conform raspunsului acordat de dumneavlor, nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare din luna.  Care este modalitatea de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical in cazul unui program in ture?
 
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 73 din cuprinsul Normei de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se calculeaza ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, folosind urmatoarea formula de calcul:

Mzbci = V: NTZ
 
in care:
 
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor;
 
SUMA V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;

NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.

Potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificarile ulterioare, numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul.

In concluzie,  pentru determinarea mediei zilnice a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, se tine cont de numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii. Acest numar nu poate fi mai mare decat cel al zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificarile ulterioare.

Munca in ture nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii referitoare  la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore. In cazul in care aceste prevederi legale sunt respectate dar in realitate  numarul zilelor in care salariatul a prestat activitate nu corespunde cu numarul zilelor lucratoare ale lunii, situatie frecvent  intalnita in practica in cazul muncii in ture, apreciem ca in baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale va intra numarul de zile lucratoare raportat in declaratia 112 care nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna. In situatia in care numarul zilelor in care salariatul presteaza activitate (conform programului de lucru) este mai mare decat numarul zilelor lucratoare ale lunii, in Formularul 112 se inscrie numarul zilelor lucratoare ale lunii. Diferenta se va compensa in luna urmatoare in care, numarul zilelor in care salariatul presteaza activitate (conform programului de lucru) va fi mai mic decat numarul zilelor lucratoare ale lunii.

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiconcediu medicalindemnizatieLegea 53/2003. program in tureformular 112

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 29 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical in cazul lucrului in ture Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Nerespectarea obligatiilor din informare la angajare. ConsecinteIntrebare: In cazul in care unui salariat i s-a precizat in Informarea prealabila angajarii ca, dupa 6 luni de activitate, va primi o marire salariala, dar nu a fost precizat in contractul individual de munca, care ar fi sanctiunea pe care angajatorului ar putea-o primi ca urmare a nerespectarii acordarii maririi? In plus, prin procedura interna, dupa cele 6 luni de activitate, salariatului i s-a intocmit de catre superiorul direct o evaluare conform careia nu a acumulat suficienta experienta si nu isi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]