Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical in cazul lucrului in ture

29 Mai 2012
29 Mai 2012
Codul munciiconcediu medicalindemnizatieLegea 53/2003. program in tureformular 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: In cadrul unei societatii cu profil productie se lucreaza program continuu, 4 ture in 3 schimburi. Programul de lucru este clauza agreata in CCM la nivel de societate. Tot in CCM se prevede ca indemnizatia pentru concediile medicale se plateste pentru zilele lucratoare, conform programului de lucru continuu. Casa de Sananate insa a respins solicitarea noastra de rambursare a sumelor FNUASS, motivand ca modalitatea noastra de calcul nu este corecta petnru ca numarul zilelor din baza de calcul, conform raspunsului acordat de dumneavlor, nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare din luna.  Care este modalitatea de calcul a indemnizatiei pentru concediu medical in cazul unui program in ture?
 
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 73 din cuprinsul Normei de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se calculeaza ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii, si numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada, folosind urmatoarea formula de calcul:

Mzbci = V: NTZ
 
in care:
 
Mzbci = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor;
 
SUMA V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii;

NTZ = numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.

Potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificarile ulterioare, numarul de zile pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii in aceasta perioada nu poate fi mai mare decat numarul zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul.

In concluzie,  pentru determinarea mediei zilnice a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, se tine cont de numarul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii. Acest numar nu poate fi mai mare decat cel al zilelor lucratoare corespunzatoare fiecarei luni din perioada luata in considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificarile ulterioare.

Munca in ture nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii referitoare  la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore. In cazul in care aceste prevederi legale sunt respectate dar in realitate  numarul zilelor in care salariatul a prestat activitate nu corespunde cu numarul zilelor lucratoare ale lunii, situatie frecvent  intalnita in practica in cazul muncii in ture, apreciem ca in baza de calcul al indemnizatiilor de asigurari sociale va intra numarul de zile lucratoare raportat in declaratia 112 care nu poate fi mai mare decat numarul de zile lucratoare din luna. In situatia in care numarul zilelor in care salariatul presteaza activitate (conform programului de lucru) este mai mare decat numarul zilelor lucratoare ale lunii, in Formularul 112 se inscrie numarul zilelor lucratoare ale lunii. Diferenta se va compensa in luna urmatoare in care, numarul zilelor in care salariatul presteaza activitate (conform programului de lucru) va fi mai mic decat numarul zilelor lucratoare ale lunii.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]