Ministrul de Finante, Florin Citu, a explicat sapatamana aceasta ca atata vreme cat se mentin pensiile speciale pentru anumite categorii, vor aparea si alte categorii care se vor simti indreptatite sa aiba ceva special.
"Pensiile speciale se amana cu un an si nu ar trebui sa fie mare suparare. Codul administrativ este atacat la Curtea Constitutionala si, in acelasi timp, nu exista nici normele de aplicare. Nu poate nimeni sa beneficieze de aceste pensii pana nu apar aceste norme, pana nu se clarifica Codul administrativ. Este doar a amanare, nu se suspenda dreptul la pensie, dar din 2021.
Vom vedea ce va spune si Curtea Constitutionala si apoi vom lua o decizie in consecinta. in Parlament exista un proiect de lege, pe care eu l-am initiat, privind eliminarea pensiilor speciale, indemnizatiilor de serviciu, pensii care nu se bazeaza pe contributivitate si scoatem de acolo doar militarii. stiu foarte bine discutiile si despre judecatori si despre alte categorii.
Exista acest drept pentru a avea o pensie care nu este legata de contributivitate, dar calculul acestei pensii este in atributiile Guvernului. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie acele pensii de zeci de mii de lei, mai mari decat un salariu. inteleg ca exista categorii care prin tratate internationale au acest drept de a avea o pensie care nu este legata de contributivitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie pensii nesimtite. Deci, trebuie sa le decuplam pe cele doua", a spus Florin Citu la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.
De asemenea, acesta a explicat ca o decizie legata de pensiile speciale se va lua in acest an si ca nu trebuie sa existe doua Romanii.
"Trebuie sa intelegem cu totii ca atat timp cat mentinem pensiile speciale pentru anumite categorii, vor aparea si alte categorii care vor cere pensii speciale. Fiecare categorie se simte indreptatita sa aiba ceva special. O decizie legata de pensiile speciale se va lua in acest an, este un moment bun. Trebuie sa curatam Romania de astfel de reglementari. Eu cred ca primarii liberali sunt liberali si inteleg foarte bine cum functioneaza finantele tarii, ce inseamna sa muncesti pentru bani si sa primesti ceea ce ai muncit, adica o pensie bazata pe contributivitate. Cred ca primarii liberali se uita mai mult la ceea ce poate sa faca pentru comunitati, decat la ce o sa primeasca la pensie.
Noi sustinem principiul contributivitatii, pentru ca nu exista doua Romanii, doua tipuri de romani, unii mai speciali decat ceilalti. Sistemul de pensii de astazi este ca un Caritas - atat timp cat ai oameni sa contribuie este ok, dar avand in vedere evolutia demografica din Romania, cei care sunt nascuti ca mine, in anii 70, nu vom mai avea cine sa ne plateasca pensia. Trebuie sa luam o decizie foarte rapid de reforma a sistemului de pensii.
Nu se intampla peste noapte sa faci o reforma, dureaza cam 10-15 ani, poate chiar 20 de ani sa reasezam situatia. Daca noi tot taraganam si asteptam sa ne vina solutia de undeva din afara, nu o sa vina si o sa ne trezim cu aceasta problema peste cativa ani. Pentru toti cei care au cotizat toti acesti ani, nu vor mai fi bani de pensii", a declarat ministrul Finantelor Publice, citat de aceeasi sursa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<