Analiza specialistilor: Angajatul are 63 de zile de concediu de odihna neefectuate. Cum le poate valorifica?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
25 Mai 2016
25 Mai 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu de odihnazile de concediu de odihnaangajatorirepaus saptamanal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In speta analizata astazi luam in considerare situatia unui angajat care are nu mai putin de 63 de zile de concediu de odihna neefectuate. I se cuvin. Sunt zilele care ii revin conform contractului individual de munca. Sunt zile pe care nu le va pierde, in mod evident.

Asa cum bine stim, concediu de odihna nu se pierde. Chiar si atunci cand salariatul nu isi efectueaza zilele de concediu de odihna timp de ani de zile, el nu isi va pierde dreptul de a le efectua sau de a-i fi compensate in bani atunci cand contractul sau va inceta.

Codul muncii prevede faptul ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

"Potrivit art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Angajatorul nu trebuie sa uite ca acordarea concediului de odihna este un drept al salariatului care naste o obligatie pentru angajator.",
atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.


In situatia in care angajatorul a permis o astfel de situatie, incorecta de altfel, va trebui sa se asigure ca salariatul isi efectueaza perioada cuvenita de concediu de odihna.


Ce se intampla daca dupa 3 ani de zile in care salariatul nu si-a efectuat zilele de CO, el isi depune demisia sau contractul de munca inceteaza prin acordul partilor?


In acest caz, salariatul in cauza va fi pus in drepturile aferente compensarii tuturor zilelor de concediu de odihna pe care nu le-a efectuat la momentul potrivt.

"In concluzie, intrucat concediul de odihna nu se pierde, potrivit prevederilor legale efectuarea acestuia fiind obligatorie an de an. In situatia in care acest lucru nu este posibil in conditiile mentionate anterior, salariatul are dreptul la compensarea concediului neefectuat indiferent pe cati ani se intinde acesta.", precizeaza specialistii in legislatia muncii.


Va amintim faptul ca toti salariatii au dreptul la minim 20 de zile de concediu de odihna pe an. In contractul individual de munca sau in CCM (contractul colectiv de munca) se pot stipula si nivele mai ridicate ale cuantumului zilelor de CO.


La final, retinem faptul ca zilele de concediu de odihna nu se pierd. Nu se efectueaza in timpul de repaus saptamanal, nici in zilele de sarbatoare nationala, nici nu putem renunta la ele in calitate de angajatori sau de salariati.



Va amintim:


Care este durata minima a concediului de odihna anual?
20 de zile lucratoare este durata minima.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. (Legea nr. 12/2015)


Cate zile de concediu de odihna acordam angajatului care lucreaza 4 ore pe zi?

20 de zile lucratoare este durata minima.  Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Mare atentie la faptul ca alin. (4) al art 145 din Codul muncii , republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. Asadar, salariatii incadrati cu CIM cu timp partial se bucura de acelasi numar de zile de concediu de odihna ca restul salariatilor.


Cum procedam cu zilele de concediu de odihna in cazul salariatilor care au fost in incapacitate temporara de munca, in concediu de maternitate, in concediu de risc maternal sau in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav?

La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata, conform art. 145, alin. (4).


Cum se calculeaza indemnizatia de concediu de odihna?

Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.




NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]